След като прие спорни промени в Закона за съдебната власт, с които "пипна" механизма за разследване на главния прокурор и впоследствие преодоля президентското вето, сега парламентът смята да поправи грешката си с нов ремонт на същите текстове.

Проектът за изменения в ЗСВ предизвика брожения още с появата си. По ред причини. Първата - защото механизмът за ефективно разследване на главния прокурор и заместниците му бе прясно приет през юни след дълги съгласувателни процедури с Брюксел и не стана ясно какво налага неговото изменение в началото на юли; и второ - защото постави под съмнение ще заработи ли този механизъм изобщо и ако да - кога.

По информация на Клуб Z, от "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и вероятно ДПС, ще внесат по време на лятната ваканция на Народното събрание нови поправки, за да не остава "луфт" по отношение на разследването на Главния.

Какви конкретно за проблемите с приетите миналия месец поправки?

Двоен стандарт

Според новите текстове ad hoc прокурорът по разследването на Главния и заместниците му няма да се избира вече с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) за случайно разпределение, а с чисто нова, за която шест месеца ще се пише наредба и още шест месеца ще се разработва.

Още с внасянето на измененията на 7 юли юристи реагираха, че това подкопава доверието в ЕИСС, която разпределя делата за всички граждани и създава неравнопоставеност - една система за гражданите, друга - специално за главния прокурор.

Това бе изтъкнато и към мотивите за ветото, което депутатите от правната комисия преодоляха миналата седмица без изобщо да подложат текстовете на дебат. Очаква се то да бъде преодоляно и днес в пленарна зала при свиканото извънредно заседание на НС.

Врата за блокиране на механизма

Малка подробност е и, че в деня на внасяне на законопроекта за изменения в ЗСВ, бе избрана съдийката ad hoc прокурор по разследването на и.ф. обвинител номер едно Борислав Сарафов - Даниела Талева. И до днес Прокурорската колегия на ВСС отказва чисто формалното й назначаване с меко казано спорни мотиви, с което поражда съмнения, че брани Сарафов от разследване, а според правосъдното министерство това може да ни коства и Шенген тази година.

Според закона Прокурорската колегия е длъжна незабавно да назначи прокурора по разследването. Вместо това тя заседава на два пъти, не взе решението и се разпусна в лятна ваканция.

От екипа на Румен Радев третираха и този въпрос, като акцентираха върху това, че няма гаранции, че текстовете за новата система няма да блокират направения вече избор на ad hoc прокурор и да забавят с година (шест плюс шест месеца) евентуален избор на нов. 

"По този начин след влизането в сила на закона избор на съдия, който да осъществява функциите на прокурор за разследване на главния прокурор или на негов заместник по новопостъпили преписки, ще може да бъде осъществен в срок до една година вместо незабавно.

В същото време, доколкото първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор по разследването не е приключила с неговото назначение във ВКП, законът не дава ясен отговор дали влизането в сила на новите разпоредби ще изисква повторно провеждане на случайния подбор и съответно изчакване на въвеждането на новата система. Отношението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет към назначаването на ad hoc прокурор не позволява да се изключи подобен прочит на закона от органа по неговото прилагане. Налице е неяснота и непредвидимост, което е отклонение от принципа на правовата държава" - пише в мотивите към ветото.

Поправката

За да не се пораждат съмнения, че мнозинството на практика е блокирало механизма и да не се дава поле за юридически тълкувания (като това на Прокурорската колегия на ВСС, например), сега от ПП-ДБ и ГЕРБ смятат да внесат поправка, според която ad hoc прокурорът все пак ще се избира чрез единна система (като за целта вече беше разработен специален модул).

Отделна поправка изрично ще посочва, че направеният вече избор е в сила. Т.е. да няма тълкуване дали Даниела Талева може или не да разследва Сарафов или трябва да се пристъпи към нов избор поради факта, че законът е променен след направения вече такъв.

От формациите уверяват и че ще разпишат поправка, с която да дадат на прокурорската колегия да се разбере, че трябва незабавно да назначи съдийката за обвинител - макар и сега юристите в парламента да са категорични, че законът е достатъчно ясен, а колегията шиканира процеса. Както Клуб Z писа, тя отказа с различни мотиви да назначи Талева, последният от които, че НС трябвало да оправи неясноти в нормативния акт.

Разглеждането на поправките може да стартира през септември, след края на лятната ваканция на депутатите. Първото заседание за новия политически сезон е 1 септември.