Министерството на образованието ще проверява скандален случай в пловдивско училище, при който починала ученичка е продължила “да ходи” на училище и дори е била “изпитвана” от няколко учители. 

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков е разпоредил цялостна проверка на случая в СУ "Найден Геров" в Пловдив. Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая - училището, Регионалното управление на образованието (РУО) в Пловдив и дирекцията "Организация и контрол" в Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО.

"Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива", подчерта министър Цоков.

За странният случай разказа преди дни в детайли регионалната медия "Марица". Петокласничка в пловдивското средно училище изчезнала през лятото - като месеци по-късно е открита удавена в река Марица.

Но на 15 септември училището не отчита отсъствието й. Напротив, тя продължава да се води редовна ученичка, получава оценки от изпитвания и тестове.

По закон при 5 неоснователни отсъствия училището е трябвало задължително да посети дома на детето и да провери какво се случва с него - както и да предложи мерки и подкрепа за връщане в клас. Нищо подобно не се е случило, и училището е разбрало за смъртта й чак през ноември от съсед на семейството.

Още по-лошо впечатление прави, че след като са получили тази информация, от ръководството бързо са изтрили внесените оценки на петокласничката и са я отписали от училището. Местното издание е пращало допитвания от МОН по Закона за достъп до обществената информация но те били отхвърлени.

И все пак министерството решило да направи проверка, която ескалира до решението на министъра днес. Възможно е училището да е използвало случая, за да повиши средния си успех и да не загуби субсидията за починалата ученичка.