Министерството на младежта и спорта води 16 дела за 100% авансово раздадени пари за непостроени физкултурни салони. Това съобщава ММС в официално изявление.

"През 2020 г. Министерският съвет предоставя на ММС близо 26 милиона лева за изграждане и оборудване на 24 физкултурни салона в българските училища. След набързо възложени обществени поръчки, в резултат на които са сключени договори в нарушение на всички правила за добро финансово управление, са предоставени близо 22 милиона лева като 100-процентови аванси на фирми-изпълнители", се посочва в информацията.

А тя не е нова като казус. Бърза справка показва, че това става по време на третото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ, а спортен министър беше Красен Кралев. В позицията на ММС от днес не са посочени имена.

Първи въпросът повдигна служебният спортен министър Андрей Кузманов - още през 2021 г. След това и Радостин Василев, редовен спортен министър в кабинета на Кирил Петков. И на двамата Красен Кралев отговаряше доста остро и отричаше нередности.

"Резултатът към днешна дата е: два построени салона от предвидените 24 и борба на ММС за връщане на парите на данъкоплатците, която започва през януари 2022 година. До момента доброволно са възстановени малко над 4 милиона лева и са заведени посочените 16 съдебни производства за връщане на останалите средства", се казва още в прес съобщението на ММС

Подобни констатации - по отношението на свършеното, правеха и Кузманов, и Василев.

"Построен е салонът в село Тополово, община Асеновград. За останалите 23 договора състоянието е следното - само по 4 има разрешения за строеж, по 1 са извършени строително-монтажни работи в минимален размер. Към настоящия момент 22 от 23 договора за инженеринг са прекратени, поради изтичане на договорения срок, това заяви Радостин Василев от парламентарната трибуна на 18 февруари 2022 г. - Аз встъпих в длъжността министър на 13 декември. Много малко след моето встъпване договорите изтекоха и нямаше почти никакво изпълнение. Никаква кореспонденция между министерството на младежта и спорта и изпълнителите на тези договори."

По думите му доброволно са върнати малко над 4 млн. лв. Тоест - колкото се отчитат и сега. А тогава Василев обеща, че ще сезира прокуратурата.

Над 25 млн. лв. бяха отпуснати целево за физкултнурни салони в края на февруари 2020 г. 

"Днес е един прекрасен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, защото започваме реализирането на една програма, която не е правена в България от десетки години", заяви Красен Кралев тогава.

А изявлението на ММС, начело на което е Димитър Илиев от "Продължаваме промяната", продължава така:

"Следвайки политиката за защита на обществения интерес, екипът на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев прави всичко възможно, за да осигури възстановяване на раздадените авансово пари. Вече са сключени две спогодби за връщане на средства в размер на над 1,5 милиона лева, по които постъпват първите траншове.

Очаква се сключване на още 5 броя съдебни спогодби със същия ответник като общата стойност, която се очаква да върне, е 4,5 милиона лева. ММС спечели също така на първа инстанция три от делата с други ответници, по които те следва да върнат още над 2,8 милиона лева."

И завършва така:

Битката за възстановяването на публичния ресурс продължава вече втора година, докато той е бил отпуснат бързо, лесно и без да се спазват правилата за добро финансово управление.

"В крайна сметка за децата на България салони няма, държавата е изгубила милиони, а администрацията усилено работи, за да възстанови така раздадените средства", заяви министърът на младежта и спорта. Илиев се ангажира да продължи да предприема нужните действия за връщането на държавния ресурс.