Централната избирателна комисия, която миналия петък забрани машинното гласуване, продължава атаката си по устройствата, докато се опитва да се оправдае за решението си. 

Тази сутрин заместник-председателят на комисията и неин говорител Росица Матева даде интервю за бТВ, като обяви за виновник за случилото се Министерство на електронното управление, попита къде е флашката с даннитте, извлечени от зам.-министъра в МЕУ Михаил Стойнов, превърнал се в основен герой в сагата и намекна за скрити моменти при новото удостоверяване на пригодността на устройствата.

Паралелно, в БНТ говори Иван Тодоров - акционер в "Сиела Норма", неизменен доставчик на устройствата, отговарящ и за поддръжката им, и за логистиката, като Тодоров обвини ЦИК в умишлен саботаж на машинния вот, в т.ч. като е поръчала непригодни ролки, които дефектират устройствата, въпреки всички предупреждения да не го прави.

Кой какво каза и отговарят ли всички твърдения на истината?

Къде е флашката?

"Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура" - започна Матева.

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде. След като водещите констатираха, че действията на Стойнов са извършени на друг лаптоп, не на този със софтуера, се разви следният диалог:

- Лаптопът със софтуера се съхранява в ЦИК (Матева).

- Т.е. няма как изначално да бъде засегнат софтуера, с който гласуваме? 

- Изначално е засегнат, защото на софтуера, който сме предоставили на МЕУ е направено повторно доверено изграждане извън рамките на процедурата, която е изградила ЦИК. Рискът е да се инсталират машините с този софтуер.

- Ама нали вече са раздадени и инсталирани (на 20 октомври) флашките с оригиналния софтуер?

- Нямаме информация какво се е случило с тази флашка, а много неща биха могли да се случат с нея...

- А как тази една флашка щеше да попречи на другите, които вече сте раздали?

- Не ме карайте да влизам в предположения и да чертая черни сценарии. Възможно е да се използва неправомерно този софтуер...

- Но как? За да си представим технологично имало ли е риск, до всяка една машина ли е трябвало да стигне?

- Има сериозен риск...

- Директорът на "Сиела" (Веселин Тодоров, брат на Иван Тодоров, б.р.) многократно е казвал, че дори и човек да има този код, няма как да извърши манипулация.

- Не мога да коментирам изявления на директора на "Сиела Норма"..

- Вие работите с тях и когато стане нещо опирате накрая до тях, не вярвате ли на тези хора?

- Не говорим за невярване, говорим за фактиите, които ЦИК обсъди преди вземането на решението в петък вечер.

Между другото, вмъкна Матева, за първи път се закривали камерите при набирането на паролите. "Досега не се закриваха камерите", посочи. Защо Матева не знаела, "само давам фактии", заяви. Попитала МЕУ защо за първи път се закриват камерите, казали й - с цел сигурност.

Ето какво казва самият зам.-министър, който преди няколко дни даде обяснения (с които Матева днес посочи, че не е запозната), по повод злополучния 25 октомври:

"На записите, които направих на 25 октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина.

Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване.

След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите.

Нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран в МЕУ за тестови цели, на тестови машини."

Ето какво каза и Иван Тодоров, "Сиела Норма", по повода днес:

"В ЦИК не един, няколко човека снимамха едновременно при определянето на кодовете". Както и:

"Да приемем, че зам.-миниистърът е някакъв супер гений - той преди изборите да не е някакъв светлинен лъч - да мине за половин час през всичките 10 000 машиини! Да не би той да има кодовете на тримата човека от ЦИК, които единствено осигуряват достъп до тези машини? Ами не може! Това всеки който има не дълбока, елементарна представа от нещата, ще знае, че е абсолютно невъзможно. Което говори, че нещата са предварително направени, за да се провали машинното гласуване."

Къде е министърът?

Големият отсъстващ от разговора е министърът не електронното управление Александър Йоловски. До момента той има само една публична проява - от миналия петък, малко след като координирано ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП, обявиха, че има нова "Костинбродска афера" и поискаха от ЦИК да забрани машинния вот.

Тогава Йоловски каза на брифинг, че "сигурността на настоящия вот е гарантирана", че софтуерът на машините е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на ЦИК от квотата на различни партии и се намира в ЦИК, както и че със заповед е упълномощил заместника си Стойнов да оттговаря за целия процес по удостоверяването на машините.

След това изявление той, както и Мария Габриел като вицепремиер, заместващ премиера Николай Денков, който бе в чужбина и шестима от членовете на ЦИК отидоха в парламента за среща с партиите, които поискаха отмяна на машините.

Така днес от негово име говори Росица Матева, която привнесе нов елемент от известното ни до момента - разпространявано пак от ЦИК. То бе, че на срещата министърът е казал, че не е подписал и вероятно няма да подпише за удостоверяването на машините. Новият елемент е, че е казал, че няма да подпише, понеже според него процедурата била опорочена.

"Министърът на електронното управление каза пред председателя на Народното събрание, пред вицепремиера и пред шестима членове на ЦИК, че няма да подпише решение за удостоверяване на машините, тъй като приема процедурата за опорочена. Той заяви, че в момента, в който е разбрал за справката на ДАНС, е извикал зам.-министъра и той е потвърдил действията", заяви днес Матева.

И изведе извод:

"Въпросът е защо ЦИК беше обвинена, че е саботирала изборите, а не се задава въпрос защо един зам.-министър може да постави под риск процеса. Причината да няма машини на 29 октомври бяха действията на заместник-министъра, те са в основата на решението на ЦИК."

(Апропо, в момента Йоловски е под охрана на НСО, като не е известно защо и отказва всякакви коментари и изявления. Преди ден премиерът заяви, че не е разговарял с него, ще го направи след неделя).

Спорни твърдения

Тук стигаме до няколко спорни твърдения на зам.-председателката на ЦИК от днес. Първото е, че сред мотивите на ЦИК да забрани гласуването с машини било и че удостоверяването им (което пристигна от МЕУ след решението на комисията), е било подписано от зам.-министър Стойнов, а не от титуляра на министерството. Второто - че досега се е подписвал винаги министърът.

"Мотивите на ВАС бяха и мотиви на ЦИК."

"На предходните избори решението е подписано от министъра" - заяви днес Матева.

Решението на ЦИК от вечерта на 27 октомври, с което забрани машините и на двата тура, е мотивирано с това, че не е пристигнало удостоверяването от МЕУ. И нищо повече. То е публикувано на сайта на комисията. В добавка - няма и как да бъде мотивирано с това, че не се е подписал министър, а заместник поради простичкия факт, че към момента на взимането на решението не е подписан изобщо такъв документ, на което се основава и комисията.

Подпис дойде час по-късно, като не стана ясно защо ЦИК не се събра отново и не отмени старото си решение, след като самата Матева твърди, че няма краен срок по закон, хронограма, или друго, в който документът трябва да получи подпис (за МЕУ краен срок има - 17 ч. на 28 октомври).

На практика самата ЦИК се оплете в обясненията си. В петък формално използва липсата на удостоверяване, в събота обясни, че е взела решението си на база "преписката" на ДАНС за съмненията, че Стойнов е манипулирал софтуера, а накрая Върховният административен съд реши да измъкне комисията от кашата като постанови, че забраната на машините е била законосъобразна понеже не можело зам.-министър да подпише, а само министър.

(Не става ясно защо Йоловски е казал, както Матева твърди, че няма да подпише, след като е поверил на заместника си да направи това с нарочна заповед. Но това настрана.)

Така стигаме до второто твърдение на Матева: "На предходните избори решението е подписано от министъра", придружено с подкана всеки сам да провери на сайта на МЕУ.

На изборите през октомври 2022 г. е подписал зам.-министър Благовест Кирилов. Работата по това му е делегирана от министър Георги Тодоров.

На изборите от този април работата е делегирана от министър Георги Тодоров на зам.-министър Атанас Мазнев. Решението е подписано от министър Тодоров, тъй като Мазнев е бил в отпуск, но по заповед е трябвало Мазнев да подпише. Проверката ни показва още, че Мазнев се е подписвал под документите, съпътстващи процеса.

Тоест, формално твърдението на Матева, че на миналите избори е подписал министърът е вярно. Но не е вярно, че само министри подписват.

Иначе днес говорителката не можа да си спомни в ефир кой е подписал през октомври миналата година.

"Сиела" и хартиените ролки

"Това нещо е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството на ЦИК."

Така пък един от собствениците на "Сиела Норма" Иван Тодоров коментира случващото се. И предупреди за нови проблеми с ролките за машините, посочвайки комисията като виновниик:

"Винаги е било готово за всеки избори по един и същи начин, от гледна точка на машините никога не е имало никакъв проблем. Напоследък се създават все повече и повече проблеми пред машинното гласуване. Ето, ще ви кажа за един все по-експониращ проблем за машините:

Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали на БНБ не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април, казахме, че не може, че не трябва, че поврежда машините и на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм.

Те са ги поръчали, кой да е виновен. Има техническа спецификация, те работят с 25,5 мм."

"През октомври 2022 г. заради проблеми с печата само две машини са дефектирали. През април 2023-а 67 машини - заради печата. И това ще нарасне експоненциално. Това е държавно имущество за милиони и заради тези ролки се поврежда неппрекъснато. И аз щях да си кажа, не знам какво имат тези хора в в главите си, че да поръчват нестандартна хартия, която на всичкото и отгоре е по-дебела отколкото трябва. Че това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин или на бензоновата дизел - ами ще се повреди с течение на времето. Същото става и с машините", добави Тодоров.

По думите му от "Сиела" са сезирали ЦИК, но срещнали "пълно мълчание".

Собственикът на фирмата доставчик даде заявка и че ако ЦИК не се издължи по договора, въпреки неизползваните машини на първия тур, отиват на съд.

По повод дали "Сиела" ще участва при евентуална поръчка на нов тип устройства - такива, които сканират хартиената бюлетиина и отчитат резултата, Тодоров посочи:

"Не мога да кажа, въобще не съм сигурен. Всички тези неща удрят по имиджа ни."