"Лукойл" обмисля продажба на активите си в България, съобщава "Лукойл Нефтохим Бургас", цитирана от БТА. 

От компанията заявяват, че "предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността" с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса.

Изтъква се, че "преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната".

Компанията посочва още, че групата "Лукойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнали предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа.

Освен това била създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност, пише още в съобщението. 

Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания "Лукойл", на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет, посочват още от "Лукойл Нефтохим".

"Лукойл" ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "Лукойл" за по-нататъшните си действия по отношение на активите й в България.

"Радвам се, че са обявили това. Както знаете, ние имахме изпреварваща информация за това" - коментира финансовият министър Асен Василев днес.

Още през октомври, в интервю за британския в. "Файненшъл таймс", Василев хвърли "бомбата" като обяви, че руският петролен гигант е започнал процедура по продажба на рафинерията си край Бургас. "Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията“, казва Василев пред вестника. - "Имаме индикации за интерес."

Фактът, че министърът избра да обяви новината от чужбина принуди тогава премиерът Николай Денков да коментира от България. Интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни, коментира тогава пред журналисти в Министерския съвет Денков. "Интерес има, но решението дали ще бъде продадена или не рафинерията, зависи от собственика в момента "Лукойл България" и съответните потенциални купувачи", посочи още.

След тези изказвания последва опровержение . "Литаско" (LITASCO SA), която е основен акционер в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, обяви, че не е получавала оферти за продажба на рафинерията. Следователно, към настоящия момент "Литаско" не е в преговори по този въпрос", посочиха в специална позиция от компанията.

Малко след тази престрелка от ГЕРБ и ДПС започнаха натиска си за мигновеното отпадане на дерогацията за внос на руски петрол, предизвикал поредица от скандали в парламента, в т.ч. покрай изчисленията на двамата партньори, че компанията дължи на фиска над 1 милиард лева, който трябвало да отиде за 73 ст. отстъпка на бензинколоната за всеки гражданин.

В крайна сметка бе решено изключението за внос и преработка на руски нефт да  бъде отменено на два етапа - от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателна отмяна на дерогацията (вместо планираното първоначално - октомври 2024 г.)

Така от рафинерията заплашиха с принудително спиране на производството, като мотивът бе, че отмяната от 1 януари на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г. От "Лукойл" обясняват, че липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до принудителното спиране на работа.

Междувременно международно разследване обяви, че компанията е заобикаляла европейските санкции срещу агресора Русия, като е изнасяла горива за ЕС, с което е финансирала войната на Путин с 1 милиард евро. ЕК започна разследване, както и българската прокуратура. 

Какво са замислили

"Аз не се учудвам, защото г-н Василев сподели това пред "Файненшъл таймс“ още преди два месеца. Учудвам се защо не са искрени и нямат смелост да кажат пред българските граждани какво за замислили" - коментира малко по-късно през деня вицепрезидентът Илияна Йотова.

Не стана ясно обаче какво означава "замислили", като държавата не участва в продажбата на компанията.

Делян Добрев и Делян Пеевски за "Лукойл"

От „Лукойл“ виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат, аз така го разчитам. Така председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев коментира пред журналисти в парламента информацията, че „Лукойл“ преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас.

Той отбеляза думите на еврокомисаря по финанси Макгинес вчера, че изключително силно приветства желанието да бъде премахната тази дерогация. По думите му това вече не е само българска тема, а е общоевропейска тема.

Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита, целият свят вижда, че от 15 млн. барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 млн. барела и то в режим на санкции, коментира Добрев. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби, добави той. По думите му "Лукойл" се готвят за бягане.

Делян Добрев не изключи да има протести в следващите дни. Той посочи, че в последния параграф на прессъобщението на „Лукойл“ се казва, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците. Т.е. не изключвам в следващите дни те да се опитат да провокират отново протести и затваряне на магистрали, защото те, както, за съжаление, и кабинетът не искат тази дерогация да бъде отменена, коментира той.

Добрев коментира и думи на премиера Денков, че „Лукойл“ не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон, нито една митническа разпоредба. Аз такава защита от действащ български премиер, на която и да е компания в България, досега не бях чувал, посочи той. Още по-изумително е, че тази компания е руска, от държава, която е поставена под редица санкции от ЕС, допълни той.

Попитан кой би закупил „Лукойл“, Добрев каза, че няма никаква информация кой се интересува, кой ще я придобие и няма как да има. Той посочи, че когато продали рафинерията в Италия, купувачът бил една световно неизвестна компания, за която има съмнения, че отново е свързана с Русия, и допусна, че могат да се опитат да направят такава сделка.

В отговор на въпрос, председателят на енергийната комисия обясни, че златната акция на държавата в рафинерията не ни дава право да одобрим купувача. Той посочи, че можем да приемем специално законодателство като в Германия, което да ни дава това право.

В съобщение от пресцентъра на ДПС информират, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е разговарял по темата “Лукойл” с депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Подкрепям го напълно за това, което смята да предложи - дерогацията за "Лукойл" да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа, е заявил Пеевски.

И отново отпадане на дерогацията

Предлагаме дерогацията да отпадне изцяло от 1 януари 2024 г. Това каза малко по-късно по време на брифинг в парламента Делян Добрев.

И допълни, че днес в Брюксел Кирил Петков е обявил, че той е този, който спира руския петрол. 

Делян Добрев коментира, че след това изявление, може да се счита, че Кирил Петков и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната - Демократична България" биха подкрепили отпадането на дерогацията.

"Аз, заедно с Бойко Борисов, настоящ лидер ГЕРБ, и Делян Пеевски ще внесем такъв законопроект", посочи Добрев. Говорих по телефона с Христо Иванов, който каза, че ако Бойко Борисов го подкрепя, то и той би го подкрепил", допълни той.

Добрев съобщи, че утре свиква извънредно заседание на Комисията по енергетика. Идеята му е законопроектът да мине в през пленарната зала в четвъртък.