Прокуратурата води общо 3 досъдeбни производства и 7 преписки за евентуално полицейско насилие покрай протеста срещу БФС на 16 ноември. Това отговориха на запитване на Клуб Z от пресслужбата на Софийската районна прокуратура, където са подсъдни деянията.

На 16 ноември, както и Клуб Z писа, привърженици на клубове обявиха предварително, че ще протестират срещу ръководството на футболния съюз. Вечерта обаче прерасна в ексцесии, като имаше бомби, запален полицейски бус, а след това полицията реагира с агресивни действия.

Те доведоха до сериозни обвинения срещу служителита на реда, че са превишили правомощията си. Както и до - обичайните вече при такива случаи - подозрения, че полицаи са действали със скрити служебни номера, използвайки маски под каските, без да гледат дали конкретните хора са замесени и пр.

Вчера вътрешният министър Калин Стоянов отчете пред БНТ, че в резултат на първите 4 дисциплинарни производства има 4-ма уволнени за превишаване на правомощията си:

"В резултат на бързите действия от наша страна, предприети по образуваните четири дисциплинарни производства, приключени в рамките на 20 дни, четирима служители са уволнени за употребена неправомерна физическа сила спрямо граждани, без това да е било необходимо", каза буквално Калин Стоянов в студиото на БНТ

Тече и проверка за 10 нарушения срещу още 9-има полицаи, стана ясно от думите на министъра. 

Това обаче са административни мерки (които често после падат в съда и той възстановява служителите на работа - сочи масовата практика, б.р. на Клуб Z).

Никъде проверката ни не откри данни МВР да е подавало на прокуратурата сигнал срещу своите служители - за евентуално извършени престъпления. От пресслужбата на СРП отказаха да коментират естеството на проверките. Но казаха, че - с изключение на това досъдебно производство, по което прокуратурата се е самосезирала за събитията от 16 ноември - останалите са по сигнали от граждани, които твърдят, че са пострадали.

Отделно, си тече едно наказателно дело срещу двама, които бяха обвинени, че са подпалили полицейския бус.

И така, прокуратурата води 3 досъдебни производства - едно по самосезиране и две по сигнали на граждани, за нощта на големия бой. Други 7 са на ниво предварителна проверка - което най-общо може да означава, че потърпевшите все още не са представили нужните документи.

Сред първите е случаят с Георги Вачев, който по една ирония е и син на служител на МВР и който твърдеше,  че е бит, докато невинно е минавал в района на "Гурко" и "Цар Иван Шишман".

Сред вторите - на ниво преписка, е сигналът на момиче, което твърди, че е ритано в градинката пред "Св. Седмочисленици", после е прибрано в 1-во районно, а полицаите, докато издевателствали, й казали, че я удрят в корема, за да няма деца.

Сигурното засега е, че тя е прегледана в "Пирогов" в нощта на задържането. Защитата й твърди, че има медицинско за лека телесна повреда, а ръководството на СДВР специално по нейния случай обяви, че "няма драскотина".