Какво стана? Защо днес спецчасти и прокурори отново са "на гости" у Васил Божков, който даваше вид да се е "оправил" с новата власт? Особено след като Алексей Петров вече не е между нас, а Иван Гешев се снима как реже торти с Народното събрание?

Отговорите вероятно са известни на относително малко хора. Особено - извън кръга на родната криминално-мутренско-бизнес-политическа действителност.

Има обаче набиващ се на око низ от съвпадения, които, подредени в логическа последователност, може и да значат нещо. А може и нищо да не значат... Вие ще прецените доколко българската прокуратура сама по себе си не противодейства, а участва със собствена роля в подземните пластове, раздвижвания, борби и дори елиминации.

Макар още от началото на "понтификата" си* Иван Гешев да се показа като човек, който е склонен да е свръхактивен, по-интересно стана към края на полу-мандата му. Но за да разберем края, трябва...

Да се върнем в началото - Божковите неволи

Освен срещу политици или изявени техни спонсори от бизнеса, по правило - несимпатични на ГЕРБ и ДПС, най-едрата риба, срещу която Гешев се развихри, бе Васил Божков. Спецчасти влизат в офисите на Божков на 29 януари 2020 г., но се смята, че той се изнася от България реално през декември 2019 г. (Гешев встъпва на поста, който пък Цацаров по спешност е овакантил още преди да му изтече мандатът - на 18 декември същата година, б.а.).

Като свидетели срещу Божков на прочулата се с ювелирните си дела Спецпрокуратура (с дела - не с издействани осъждания!) в главната роля влизат двама братя и баща им, известни публично като Цеките. Цветомир, брат му Боян и баща им Стефан Найденови.

Прокуратурата охотно разпространява в началото на март 2020 г. аранжирани парчета от записи, с които се е сдобила очевидно с методите на СРС (нещо, което само по себе си е престъпление по НК, б.а.). От тях може да се заключи, че един от Цеките е бил "закачен" със СРС и пратен при Божков, който опитва да им иска процент от бизнеса.

От тези СРС са изказванията на Божков - класическото "Които предават - умират, такава ви е съдбата", както и умоляването от страна на Найденов да изтегли "убийците, които се разхождат край София". В чест на истината, Божков отрича да ги е пращал той - той просто им иска комисиона.

Тук обаче интересното е друго - намесването на Красимир Каменов-Къро. Докато опитва да убеди "издънилите се" предатели и бизнес-партньори в своята доборнамереност, Черепа им споменава:

"Вие сте живели досега под похлупак. Никой не е смеел да ви каже гък. Ето, Къро идва вчера и ми вика: "Що не ме остави да ги ома'ам... ?"

Може да заключим, че Къро - който не е известен със своята мекушавост, е имал склонност да "ома'а" този или онзи и то в синхрон с Божков.

Епизоди 2 и 3 - Къро

Тук на бързи обороти прокуратурата превърта филма до март 2023 г. - буквално последните седмици от властването на Гешев. Главният прокурор (тогава) прави нещо, което не се е случвало - осветява въпросния Къро.

Това става, като първият ход е да се образува досъдебно производство и да се арестува един смятан за негов близък - Делиян Георгиев, и да се обяви за издирване друг - Тони Иванов (Тони Парфюма).

Самото топ-ръководство на прокуратурата (междувпрочем и Борислав Сарафов участва) дава извънреден брифинг на 16 март 2023 г. - таман предизборно време. Темата за двете обвинени дребни риби изобщо не е интересна - пускат се надълго и нашироко основно разговори на Красимир Каменов-Къро. В тях внушението е, че той е склонен да спонсорира "Промяната", че се взимат пари и се работи в синергия с "Цецо от Белград", както и че се цели отстраняване на Гешев от поста главен прокурор.

Типично за Спепрокуратурата - Къро става обвиняем, след като десетилетия на "демократичен преход" никой не е забелязал, че е такъв тежък криминален деец. И още нещо - Красимир Каменов е известен с това, че никак не обича да разнасят името му по медиите, защото иначе "умира от нерви" (израз, който сам използва на споменатите записи).

На 1 май - почивен ден, Иван Гешев се прибира от резиденция в Боровец, която - оказа се - ползва като лични покои, когато недалеч от колата му гърми бомба. Първо се пускат лъжите, че: а) си идва от семинар с млади прокурори, б) че децата са били вътре, в) че израелски експерт участва в разследването на "тероризма". Може би имаше и други - то може ли да се запомни...

Вероятно заради това самият инцидент се възприема първоначално като доста "водевилно" изпълнение от голяма част от критиците на Гешев - дори и от тогавашния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Напротив - неотдавна прокуратурата официално изнесе данни, че са готови първите експертизи от мястото. И те гласят, че на завоя на слизане от Боровец е гърмял 2,5 кг нитропентан (или нитропента - според германската терминология). Което е всичко друго, но не и инсценировка от любимите на Гешев драматургии.

С или без връзка с изредените по-горе събития приближеният на Божков - Къро е убит зверски, като килърите му го намират чак в Република Южна Африка. Убита е и жената, с която живее - а първоначалните информации са, че са избити и децата (слава Богу, не се потвърждават). 

Това става на 25 май - около 3 седмици след атентата срещу Гешев.

"Има регулировчици"

На 26 май журналистката Миролюба Бенатова написа във фейсбук следния статус:

"Убийството на Красимир Каменов - Къро, останал жив, неосъждан и проспериращ години наред, въпреки всякакви подозрения, показва отново какво става, когато престъпиш към онова ниво, за което не си определен.

Колкото и информация да имаш, ако решиш да "издъниш четата" и хем да отмъстиш на бивш партньор, хем да съдействаш на политически кръгове, има "регулировчици", които напомнят на кого къде му е мястото. И показват с олово в челото, че има тайни, около които отдавна е постигнат консенсус за омерта.

Родна. Българска.

С това убийство гущерът не си реже опашката. А си маха ненужна люспа.

И показва на "партньорите" да не се объркват. Не са много тези, които владеят играта с тях и остават живи. А обществото не е притеснено, че един евентуален източник на изобличаваща информация е убит. Поредната мутра, казват. Прави са. Обръщат се на другата страна. А там, от екрана, надничат неотлюспените.

Последвалите събития са по-скорошни и затова вероятно нямат нужда от чак такова подробно припомняне: след няколко неуспешни атентата в годините на "прехода" Алексей Петров е разстрелян, докато се разхожда над "Драгалевци" със своя позната - сам, без охрана. Това става на деня, след като е дал курбан (на т. нар. Голяма Богородица) за неуспешен стар атентат срещу него. Казват, че бил в отлично настроение: спокоен и дори негласно "разпределял порции" - кой какво ще получи от бизнеса му.

Васил Божков каца на седващия ден след погребението - 25 август. След като преди това е написал съобщение до медиите.

Днес полиция и разследващи са на гости у приятеля на Къро и неприятел на Алексей - Васил Божков. Сякаш призракът на Алексей Петров още може да влияе на службите и да ги праща "на гости" - насам-натам... 

А дали има вероятност човек като Васил Божков да държи в главния си офис на ул. "Московска" факти или документи, които го уличават в деяние като убийството на Трактора? Предстои да научим от разследващите.

---

* - извиняваме се за аналогията с периода на управление на папата, но при българския главен прокурор е удачна.