Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев на 1 май. Това обяви пред БНР заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Двамата с градския прокурор Илияна Кирилова дадоха обширно интервю пред Силвия Великова от националното радио тази сутрин.

"На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания. След изготвянето на експертизата заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента (по приетия предимно в Германия сленг - по-често веществото на български се споменава като нитропентан, б.р. на Клуб Z), което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ.

На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг.".

По думите му допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устойство.

Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител, посочи Кръстев в интервю за предаването "Преди всички". Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка. 

На нарочен брифинг по-късно двамата прокурори повториха почти същото. Като специално удебелиха, че предстоящата експертиза ще даде важите отговори - можело ли е такова вещество, с такава сила, от такова разстояние, при съответна степен на бронировка на автомобила и пр., да нанесе смъртоносни поражения. Затова и не са изклчили още нито една версия.

ФБР ще помага да се отключи телефонът на Алексей Петров

Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите експерти, заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова. Затова те са се обърнали към ФБР за помощ.

"Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне", посочи тя.

По думите й и по този случай се работи по всички версии. 

"Правим всичко възможно делата, които дойдоха от специализираната прокуратура, да не стоят на трупчета. Смятам, че другата година голяма част от тях ще бъдат приключени", увери градският прокурор на София Илияна Кирилова. 

БНР припомня, че в средата на миналата година Софийска градска прокуратура прие голяма част от делата, които бяха в специализираната прокуратура. Кирилова казва, че това са 971 преписки и дела. От тях - 464 неприключени досъдебни производства, има и 200 дела внесени в съда без краен съдебен акт. 

"От делата, които сме получили, имаме прекратени 71 досъдебни производства, внесени в съда 43 дела, изпратени по компетентност 50 дела, имаме 115 спрени дела и 241 дела, по които продължава разследването.

Всички дела от специализираната прокуратура бяха дела с обществен интерес. Правим всичко възможно тези дела да не стоят на трупчета", обяви градският прокурор.

"Барселонагейт"

Т. нар. "Барселонагейт" е едно от делата от Специализираната прокуратура. За него Кирилова коментира:

"По въпросната прокурорска преписка, досъдебно производство не съм забелязала активност от страна на наблюдаващия прокурор. Докладите, които той пишеше до ВКП, бяха единствено и само, че се очаква да се довършат преводи на документи, които са пристигнали от Испания, както и документи от друг език.

"Никъде в тези доклади не се споменава за тези процесуално-следствени действия, които бяха извършени впоследствие в рамките на 1 седмица (бел. ред. около процедурата за отстраняване на Иван Гешев). Дали е настъпило нещо, което е накарало прокурора да се забърза, да се задейства, да се извършват претърсвания, да се повтарят отново разпити - аз не мога да му се бъркам". 

Според нея наблюдаващият прокурор твърде късно е разбрал или тогава е получил оперативни данни, че следва да разпитва повторно лица. Той е направил предложение до главния прокурор за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, след което е внесено искане, добави тя. 

"Смятам, че когато се прави такова предложение, би трябвало да сме изключително прецизни, да не бъде самоцел свалянето на имунитета. А имунитет да се иска тогава, когато действително имаме достатъчно доказателства по делото, че това лице може да му бъде повдигнато обвинение", категоричен е градският прокурор на София.

(Клуб Z припомня, че след 3 години и половина нулево движение в мандата на Иван Гешев, изведнъж в последния месец, преди да бъде свален тогавашният главен, прокурор, цялата прокуратура се активизира по поредица от дела срещу Бойко Борисов, б.р.)

Според нея случаят по отношение на Бойко Борисов е приключен. 

"През цялото време на това дело няма събрани доказателства, които да сочат, че именно Борисов е лицето, което е закупило въпросното жилище и го е предоставило като подарък. Това няма как да бъде доказано". 

"Хемус" - няма обвинени политици

Девет са обвиняемите по разследването за "Хемус", каза Христо Кръстев. По думите му сред тях няма политици. Според него в началото на следващата година би следвало прокурорите да преценят какво да се случи по същество с делото.   

Сигналът на Васил Божков срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

Наблюдаващият прокурор стига до извода, че има изключително противоречиви показания и в едната, и в другата посока, коментира Христо Кръстев по повод историята с Васил Богжков и твърденията му, че от върховете на ГЕРБ са го изнудвали за 60 млн. лв.

Той добави, че прокурорът не може да разкрие каква е била обективната истина към 2015 - 2019 г. По думите му Божков има възможност да обжалва постановлението за прекратяване на наказателното производство. Но към 15 декември няма данни Божков да е обжалвал (Клуб Z припомня, че в предълго съобщение на прокуратурата се казваше, че показанията на Черепа съпадат с реални дати на теглене големи суми кеш от негови лични сметки, има и свидетели - че той е тръгтвал с тях към МФ. Но твърденията му, че ги е предавал на Владислав Горанов остават само "дума срещу дума", б.р.)

Делото за културно-историческите ценности 

Става въпрос отново за Васил Божков и за друго от делата срещу него - за незаконно притежаване на артефакти. В момента се извършва експертиза, назначена от наблюдаващия прокурор на експерти от Гърция, които ще огледат ценностите и ще се произнесат за тяхната стойност, обяви Илияна Кирилова. По думите й това трябва да стане за няколко месеца.

Тук пък Клуб Z припомня, че прокурори споделиха опасения, че делото никога няма да е готово, тъй като у нас никой експерт не желае да оценява притежанията на Богков, а става въпрос за хиляди артефакти.