От „Пирогов“ обявиха, че според приключила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция в болницата няма престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение. В Министерството на здравеопазването докладът все още не е получен и там не са запознати със съдържанието му.

Проверката беше инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска преписка, както и подадени писма до Прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница “Пирогов“. Одитът е в 93 страници и е за дейността на болницата в периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г.

Въз основа на доклада на АДФИ са издадени 4 акта за административни нарушения.

Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС, но според съобщението на "Пирогов" "в практиката на АДФИ това забавяне" се определяло като "маловажно". Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непреведени от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Според обяснението на института за спеша помощ "това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“

"Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления", завършва съобщението на болницата.

В МЗ не са виждали доклада

В Министерството на здравеопазването все още не е получен докладът на АДФИ. 

От здравното министерство допълват, че следва да бъдат уведомени от директора на Агенцията за резултатите от извършената финансова инспекция.

"Съгласно законовите разпоредби УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД има законоустановен срок да представи становище по връчения доклад, след което следва да бъде изготвено заключение по доклада", припомнят от МЗ.

Коментар по констатациите от извършената проверка на АДФИ може да бъде направен едва, след като екипът на министерството се запознае със съдържанието на документа.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че въз основа на констатирани нарушения от звено „Вътрешен одит“ на ведомството са сезирали всички компетентни органи, включително и Прокуратурата, която все още не се е произнесла по случая.

Предисторията

В началото на декември м. г. проф. Христо Хинков съобщи, че сменя директора на "Пирогов" Валентин Димитров като се позова на одит на Министерството на здравеопазването, извършен в спешната болница в периода юни 2022 – юли 2023 г., който показва финансови нарушения и цялостно лошо финансово състояние на болницата.

Това действие на Хинков предизвика големи политически вълнения - от ГЕРБ даже обявиха, че няма да подкрепят бюджета за 2024 г., ако Димитров не бъде възстановен, последваха хладни и укорителни коментари от страна на ПП към Хинков, който е излъчен от ДСБ. А министърът беше извикан на нещо като другарски съд в Комисията по здравеопазване на парламента, оглавявана от Костадин Ангелов - бившия здравен министър и още по-предишен шеф на "Александровска" болница, за времето на чието ръководство на лечебното заведение също бяха повдигани въпроси и обвинения за злоупотреби и лошо финансово състояние.

На Хинков беше "предписано" да остави Димитров начело на "Пирогов", като се назначи външна на МЗ проверка и чак след нея, при доказани нарушения, да се мисли евентуално за неговото отстраняване. Хинков също остана на поста си под условие - ще си подаде оставката, ако порверката покаже, че всичко в болницата е наред.

Няколко седмици по-късно обаче министърът обяви, че не иска да продължи да оглавява МЗ след ротацията и заговори в поредица от интервюта за разочарованието си от политическите назначения в здравеопазването и натиска от различни места. В понеделник в интервю пред бТВ той коментира, че му е бил оказван натиск от премиера и вицепремиерката да не обявява конкурси  за болнични директори.