Андрюс Кубилюс е бил на два пъти премиер на Литва. От 2019 г. насам е евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП). Известен е като един от най-яростните противници на Русия и най-пламенните защитници на Украйна. Клуб Z разговаря с него в Европейския парламент в Страсбург.

- Г-н Кубилюс, как бихте коментирали представената в началото на месеца Европейска стратегия за отбранителна промишленост (EDIS)? Късно или навреме стана според вас това?

- По-добре късно, отколкото никога. Разбира се, че предложението закъсня и не е достатъчно. То е само една стъпка, която не е голяма. В него се говори повече за сътрудничество в развитието на индустрията и в обществените поръчки. Но не се казва какво точно е необходимо за инвестиции във военната индустрия и откъде ще дойдат парите. Затова аз виждам липсата на по-задълбочен и по-цялостен план за развитието на отбранителните способности на Европа. Това е, за което трябва да оказваме натиск.

На конгреса на ЕНП в Букурещ на 6 и 7 март подготвих и настоях за приемането на специална резолюция за това, което наричаме „план на ЕС за победата на Украйна“. Тя бе приета от делегатите. Смятам, че тя е правилният подход и за подпомагането на Украйна, и за разрешаването на проблема с европейските отбранителни способности. Според мен трябва да видим къде са досега проблемите с военната ни помощ за Украйна. Сега тя се предоставя изцяло доброволно, с решенията на страните членки на ЕС. Трябва да отидем към колективни решения. И затова трябва да имаме план. Той трябва да се състои от три основни части.

Първо, да направим оценка от какво Украйна има нужда за постигане на победата, какъв вид оръжия и т.н.

Второ, да видим къде те могат да бъдат произведени. За това е казано нещо в Стратегията, но то не е достатъчно.

Трето, откъде можем да получим необходимото финансиране, за да подпомогнем целия план. Не трябва да говорим за 1,5 милиарда евро, за които се казва в Стратегията, а за стотици и стотици милиарди.

- Стотици милиарди?

- Да, стотици, ако искаме да помогнем за победата на Украйна. И за тази победа трябва да развием нашата военна индустрия. Сега ще ви кажа защо написахме тази резолюция. През 2023 г. Русия похарчи за войната в Украйна над 100 милиарда евро. Срещу това бяха похарчени едва 80 милиарда евро. Половината от тях, или 40 милиарда, бяха собствени пари на Украйна. Другата половина - от страните членки на ЕС и Европейския фонд за подкрепа на мира (ЕМПМ), както и от САЩ. Това означава, че тази наша подкрепа позволява на Украйна да не губи войната, но не и да постигне победа. Ако искаме да постигнем победа, нашата помощ трябва да бъде три пъти по-голяма.

- Колко точно?

- Това, което ви казах, са числата за 2023 г. Според мен заедно с Украйна трябва да даваме по 150 милиарда евро годишно. Въпросът е колко ще продължи войната.

- Откъде според вас трябва да дойдат тези пари?

- Съмнявам се да ги намерим в европейския бюджет. Вече бе решено оттам да бъдат дадени 50 милиарда евро. Но повече ресурси едва ли ще има. Така че имаме две възможности. Първата е парите да са от замразените руски активи, които са 300 милиарда евро. Или ЕС да вземе заем от капиталовите пазари, както направи по време на пандемията от COVID-19. Както виждаме от редица медийни публикации, има голям интерес за инвестиции за създаването на нов инструмент на ЕС за финансиране на военната индустрия и на победата на Украйна.

- Т.е. предлагате нещо, подобно на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ)?

- Ще го предложа. Но моето предложение не е достатъчно. Както казах, направихме резолюция на конгреса на ЕНП. И тя ще се превърне в позиция на ЕНП. В нея включваме всички възможности за финансиране. В този Европейски парламент може би няма да успеем – той приключва мандата си през април. Но можем да разработим плана в следващия. Ще го направим и с Европейската комисия, чийто председател Урсула фон дер Лайен подготвя поста еврокомисар по отбраната.

- Как ще убедите в необходимостта от това някои ваши колеги евродепутати, които постоянно говорят против помощта за Украйна, за мира и т.н.?

- Винаги съм бил за мира. Можем да го имаме утре, ако Путин изтегли войските си от Украйна. Това е мирът, който можем да постигнем.

- Накрая в качеството ви на гражданин на единствената католическа република от бившия СССР бих ви помолил да коментирате думите на папа Франциск, че Украйна трябва да вдигне бялото знаме и да преговаря с Русия...

- Подобно на полския външен министър Радек Шикорски, бих посъветвал папата да призове Русия да изтегли войските.