"Пиша "да". Московски, да се осигури транспортът и там да се помолят да спрат тези свлачища, наводнения и бедствия…, макар че този път Господ ни предупреди - нямаше жертви с тези свлачища".

Това са думи на премиера Бойко Борисов от днешното правителствено заседание, на което министрите дискутират проблема със свлачищата, който напомни за себе си с пълна сила миналата седмица след срутване на скална маса на пътя Девин-Кричим. По време на заседанието Борисов разпитва как е минала работата около взривяването на свлачището, каква превенция трябва да се упражнява, а региоланият министър Лиляна Павлова отчита тревожна статистика, според която от началото на годината досега са се появили нови 26 свлачища. 

Един лайтмотив минава през цялата дискусия - че като по чудо не е имало жертви и че Господ ни е отправил предупреждение, по думите на премиера.

В този контекст Борисов изчита и писмо от патриарх Неофит, с което Светия синод моли да използва правителствен самолет безвъзмездно, за да донесе делегацията от духовници част от Благодатния огън от Йерусалим. Както се прави всяка година. 

"Да"-то, от горепосочения цитат на Борисов е неговият отговор на искането на ББЦ. Московски пък е транспортният министър Ивайло Московски, под чиято шапка лети в момента правителствения Авиоотряд 28. Останалото е ясно: църквата да се помоли да спрат бедствията.

Ето и пълния текст на стенограмата:

*  *  *
БОЙКО БОРИСОВ: Областният управител на Смолян да ни каже две думи за свлачищата. 
Вчера взривихте ли над Девин? Не задръстихте реката?

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Не, не я задръстихме. На два пъти взривяване, днес продължава взривяването на скалната маса, защото ще го правим поетапно.

БОЙКО БОРИСОВ: За колегите да кажа. Както е пътят, това са огромни скали, а отдолу минава реката, ако падне масата в реката, ще направим нов язовир над Кричим. А в същото време – канари големи, ако имаш шапка, като погледнеш, ще ти падне шапката. Същото е и на долния път за Пампорово. Максимум бързо да се работи, да се освободят светофарите.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Продължава взривяването, продължават дейностите, защото трябва цялата скална маса с тежка техника да бъде извозена, защото е огромно количество, за да не задръстим включително и реката. След това вече започват дейностите по укрепването на ската.

БОЙКО БОРИСОВ: Там искаха… аз съм говорил с Владислав Горанов, тук е и Кирил Ананиев – ще струва пари. 

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Много.

БОЙКО БОРИСОВ: Колкото струва, но се правят едни джобове, в мрежи се поставят камъни – габиони се казват тези неща.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Не е задължително. Имаме една нова технология, която се опитваме в момента да внедряваме – има едни местещи се основи.

БОЙКО БОРИСОВ: Опитвайте се. Става въпрос, че е огромен рискът да паднат върху минаваща кола тези канари. Има канари от по 10 тона, които са нападали. Този път Господ ни прави предупреждение. Колкото и да струва, ще се прави, защото там пътуват все туристи, хора с деца – пази, Боже!

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Това е пътят, по който бихме откъснали иначе и населени места.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че – навсякъде.

Слушам областния управител на Смолян.

НЕДЯЛКО СЛАВОВ: Уважаеми господин министър-председател, госпожи и господа министри, аз действително съм притеснен от последствията от бедственото положение, преди всичко със свлачища, срутища, подкопаване на пътища и Ви благодаря за бързата и навременна реакция специално за тези свлачища. Въпреки че те са на територията на Пловдивска област, на практика 90% от трафика, който минава по тези пътни отсечки, е от Смолян – жители, туристи на Девин и Смолян, така че решението идва изключително навреме.

Но тук искам да отворя една скоба и предвид притесненията, които изказах. Пораженията и по общинската пътна инфраструктура са сериозни след последните бедствия и изразявам опасенията си, че през комисията по бедствия и аварии с този бюджет, който е наличен, едва ли ще можем да възстановим ситуацията от преди бедственото положение. Тук не говорим за превенция, която е изключително необходима, тъй като изводите от бедственото положение сега, от 1 февруари, показаха, че там, където има изградена защитна инфраструктура, тя е изпълнила предназначението си и проблемите дойдоха там, където липсват такива подпорни стени, укрепвания на свлачища. И предвид планинския регион и предвид на това, че автомобилният транспорт е единственият възможен за Смолянска област, притесненията ми са сериозни.

Виждам усилията да се мобилизират и европейски средства по фонд „Солидарност“, по „Околна среда“, но има някои места, за които изключително бързо трябва да се решават проблемите. Споменавам и подпорните стени при Тешел, които се срутиха, има и опасност пътят Девин – Доспат да остане откъснат. Това са въпроси, които спешно трябва да ги разрешаваме.

БОЙКО БОРИСОВ: И аз бях, и министърката беше и с Горанов и Ананиев сме провели всичките тези разговори. За съжаление, всичко това струва много пари. Затова – поетапно. Неотложните са основните пътни артерии и затова, виждате, че полагаме огромни усилия. Както се казва, аз давах зор събота и неделя да взривяваме, само че си има законови изисквания. Трябва да се събере комисия, алпинисти, взривове – в смисъл, не може да ги пришпориш да стане по-бързо, защото може да стане друга беля. И с пълното разбиране за трудностите, които налагаме на хората не само в тези региони – и във Врачанския регион, и навсякъде така ще действаме.

НЕДЯЛКО СЛАВОВ: Благодаря Ви още веднъж.

БОЙКО БОРИСОВ: Щях накрая да го прочета, но понеже веднъж вече писаха по тези теми:

„Всяка година по великата Божия милост на живоносния гроб Господен в Светия град Йерусалим, Светата Живоначална Троица изпраща на човешкия род предпасхална радост от светлината на Възкресението Христово чрез слизането на благодатния огън на Великата Събота, което е изключително чудо – проявление на Божията любов към всички нас.

Светият Синод на заседанието си на 12.02.2015 г., Протокол №3, в пълен състав реши да се обърне към вас“… (към всички нас има предвид)… „с учтива молба да разрешите официалната българска църковно-правителствена делегация да ползва безвъзмездно правителствения самолет и да й се окаже безвъзмездна помощ при осъществяването на пътуването до Светия град Йерусалим на Великата Събота – 11 април 2015 година, за пренасяне на благодатния огън за благословение на православния български народ.
Патриарх Български Неофит“

Някой против?

Пиша „да“. Московски, да се осигури транспортът и там да се помолят да спрат тези свлачища, наводнения и бедствия…, макар че този път Господ ни предупреди – нямаше жертви с тези свлачища.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Господин премиер, проблемът със свлачищата ще се задълбочи през тази година, тъй като анализът, който правят и геозащитите ни по места показва, че освен съществуващите 1851 свлачища на територията на страната, само за месец януари и половината на февруари имаме новообразувани 26 свлачища. Това е огромен брой нови, новообразувани свлачища, които довеждат до свличания на пътища, къщи, земна маса, затваряне на пътища. За пример – за последните години средногодишно максималният брой на новосформирани свлачища е бил до 20. Ние само за месец и половина на тази година имаме нови свлачища 26 при обилни валежи на дъжд, но при снеготопене, което тепърва предстои, очакваме активизация на много свлачища пролетта и лятото на годината, когато нещата ще се задълбочат. Така че ситуацията по-скоро наистина я виждам така: разбира се, че трябва да се молим и на Господа, но трябва да направим и да предприемем необходимите мерки за превенция на тези свлачища и с европейски фондове, което го правим.

БОЙКО БОРИСОВ: Предприемете всичко, което е необходимо.