Изборите в България следващия месец се свеждат до ролята на санкциониран магнат и способността му да подкопава крехката демокрация на нацията. За неговите критици – особено от реформистки, антикорупционни партии – медийният (бивш) магнат и депутат Делян Пеевски е олицетворение на пленената държава България, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови основни институции в членката на ЕС и НАТО.

Така започва мнение на авторката Антоанета Руси в "Политико", публикувано малко повече от седмица преди изборите у нас. В материала се посочва, че една от основните политически битки преди 9 юни се върти около влиянието на лидера на ДПС Делян Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност. Цитирано е изявление на Христо Иванов, съпредседателя на "Демократична България", който изтъква, че изборите трябва да разхлабят хватката на Пеевски и предупреждава, че "функционирането на републиката" е заложено на карта.

Пред "Политико" е говорил лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в деня на старта на предизборната си кампания в София. Той е представян как жестикулира до прозореца на офиса си в разговор по телефона с представител на фирма за билбордове, която отказва да окачи серия от плакати, току-що поръчани от него.

"Какво искаш да кажеш, че не можеш? Платихме ви за 500 плаката", възмущава се Петков.

В статията е описана карикатурата на Пеевски като футболно прасе, стъпило върху тиква (разпространителят им е неясен, б.р.). Ето и цитат от самия текст:

"Плакатът е микрокосмос на политиката на нацията. "Тиквата" е прякорът на бившия премиер Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ води комфортно в социологическите проучвания. ("Тиква" е български жаргон за голяма, но куха глава). С предупреждението "Ето кой печели, ако не гласуваш" посланието беше ясно: Пеевски държи Борисов под ботуша си".

В "Политико" се посочва, че "ГЕРБ успешно лобира пред избирателната комисия да се премахнат плакатите" (Става въпрос за това, че преди ден ЦИК разпореди премахването на билборд на ПП с ликовете на Николай Денков в съпоставка с тези на Бойко Борисов и Делян Пеевски, б.р).

Борисов се завърна

В разговора си пред "Политико" Петков обяснява, че "има тънка сделка между Борисов и Пеевски", която се основава на "значителния контрол на г-н Пеевски върху съдебната система и службите за сигурност", докато "г-н Борисов има стари грехове и се страхува да бъде наказан, ако има реално работещи съдилища и прокуратура".

"Тоест Борисов носи гласовете, а Пеевски гарантира, че сегашните институции не крият рискове."

Общественото разочарование от корупцията е дълбоко и гневът срещу Борисов и Пеевски помогна за подхранването на масови антимафиотски протести през 2020 г. Предизвикателството пред реформаторите обаче е, че и ГЕРБ, и ДПС могат да разчитат на стабилни избирателни блокове благодарение на "подсладители, мрежи за покровителство и регионални феодални владения", в които хората смятат, че работата им зависи от кметове и други служители от партиите, отбелязва "Политико".

И Борисов, и Пеевски са предпазливи относно публичното обявяване на съюз, но контурите на сделката се очертават, посочва медията. Пресслужбата на ДПС пусна весело съобщение — с етикет "Обещано и изпълнено!" — за това как двамата успешно си сътрудничат, за да гарантират работни места за миньори. Борисов защити Пеевски и след като Денков нарече лидера на ДПС "най-голямото зло".

"Магнитски"

"Политико" обвинява ЕС, че игнорира корупцията в България, въпреки че голяма част от нарушенията са свързани с кражба и злоупотреба с еврофондове. В силно критикуван пропаганден удар на Пеевски, който се опитва да се отърси от стигмата на санкциите, той проведе разговор с посланиците на ЕС този месец в това, което ДПС описа като "сърдечна" среща, посочва изданието.

Медията контрастира мекия подход на Брюксел с твърдата политика на Вашингтон, който директно санкционира Пеевски по закона "Магнитски" с обвинението, че управлява схеми за подкупи и упражнява "контрол върху ключови институции и сектори в българското общество". Пеевски обжалва санкциите по "Магнитски", заявявайки, че са наложени без доказателства.

Борбата за това кой да контролира съдебната система и шпионската служба е централна в борбата за бъдещето на българската демокрация, твърди "Политико". Дългогодишното недоволство сред борците за борба с корупцията е, че службите за сигурност и съдилищата се използват за изнудване и че нито един лидер на мафията не е осъден. Цитирано е изказване на Денков пред БТА, в което бившият премиер обяснява, че страната е изправена пред своите шести парламентарни избори за три години, защото Пеевски подкопа опитите на реформаторите да изкоренят корупцията в "сглобката" с ГЕРБ.

"Политико" представя и визията за събитията на Пеевски, който "представя себе си като човека, който ще спаси българските институции от намесващите се реформисти".

"Със сигурност няма да им позволя да унищожат българските служби, да унищожат българското правосъдие. Ето, обявявам го, защото винаги казвате, че има нещо зад кулисите. Не! Няма да им позволя да унищожат държавата. Не - аз, Делян Пеевски!"

Изданието представя лидера на ДПС като "хитър политик", който работи в тясна координация с Борисов, за да издигне "проевропейски и пронатовски фронт срещу президента на България Румен Радев, който клони към Кремъл".

"Нашата безпрецедентна подкрепа за Украйна е резултат от нашето твърдо убеждение като евроатлантици", каза той наскоро, критикувайки "нечовешката агресия" на Москва.

Разделяй и владей

"Политико" открива признаци, че Борисов се опитва да раздели двете основни реформаторски партии една от друга, което предполага, че той ще работи с "Демократична България" на Иванов, а не с "Продължаваме промяната" на Петков.

"Хвърляйки колкото може повече политическа кал, Борисов се опитва да обвини партията на Петков, че е близка до прокремълската крайнодясна партия "Възраждане" – безумно обвинение, защото правителството на Петков изигра водеща роля във въоръжаването на Украйна", посочва медията.

Изданието цитира коментар на Христо Иванов пред БНР, че Пеевски трябва да бъде отстранен от управлението на държавата.

"Това е фундаменталният въпрос за функционирането на републиката. Това е връщане на империята на страха", каза бившият правосъден министър пред БНР.

В края на статията се споменава кратко изявление на митинг на ГЕРБ в Хасково на 64-годишния Албен Манджуков, бивш директор на енергийна фирма, който твърди, че има надежда за бъдещето на България, въпреки че хората са озлобени и разделени повече от всякога.

"Тази препълнена зала показва, че нещата наистина ще тръгнат в правилната посока", обяснява Манджуков пред "Политико". "Преди три години нещата се обърнаха(...) Къде е доказателството, че ГЕРБ е затънал в корупция? Ако никой не е обвинен, защо да вярвам?"

Опонентите на ГЕРБ изтъкват, че има основателни причини никой да не бъде обвинен, завършва "Политико".