Австрийската министърка на околната среда Леонор Гевеслер одобри закона на ЕС за ренатуризация - противно на желанието на федералния канцлер Карл Нехамер. Той обяви, че ще повдигне обвинения срещу нея и това провокира правителствена криза в страната, броени месеци преди парламентарните избори.

Нехамер обяви обаче, че не иска да прекрати правителственото сътрудничество със Зелените въпреки сериозния конфликт по отношение на закона на ЕС за опазване на околната среда. Всъщност коалицията е пред своя край, заяви лидерът на Народната партия (ÖVP) в Брюксел.

„Ако ме питате за моите емоции: да, време е, няма смисъл така", каза той пред журналисти, след като министърът на околната среда Леонор Гевеслер се съгласи с амбициозен закон на ЕС за околната среда против волята на ÖVP.

Това е "повече от сериозно нарушаване на доверието", каза още Нехамер. Сривът на правителството само няколко месеца преди парламентарните избори обаче би потопил страната в хаос. "Няма да направя това", каза той.

Канцлерството иска да блокира закона на ЕС със съдебни действия. Преди това Гевеслер направи възможно мнозинството в подкрепа на закона на ЕС с гласа си на срещата на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург.

Малко след нейното гласуване ÖVP обяви, че ще повдигне наказателни обвинения срещу Гевеслер за предполагаема злоупотреба със служебно положение, а канцлерството също така иска да предотврати влизането в сила на закона на ЕС чрез завеждане на иск за отмяна пред Съда на Европейския съюз.

Според ÖVP Гевеслер противозаконно е пренебрегнала други членове на кабинета и съществуващото право на вето на австрийските държавни глави срещу закона. Преди коментарите на Нехамер други консервативни колеги на министъра на околната среда от кабинета изразиха гнева си. Министърът на европейската политика и конституцията на ÖVP Каролине Едтщадлер говори за правителствена криза по Австрийското радио.

„Федералната министърка Гевеслер ни постави в наистина трудна ситуация. Това е истинска правителствена криза", каза Едтщадлер.

Сега става въпрос за предприемане на необходимите мерки за "поправяне на тази несправедливост".

Определящо бе съгласието на Австрия

Законът задължава държавите от ЕС да възстановят поне 20% от деградиралите сухоземни и морски райони до 2030 г. и всички застрашени екосистеми до 2050 г. Преговарящите от държавите членки вече се бяха договорили за това с членовете на Европейския парламент през ноември.

Особено селското стопанство се отнася критично към закона, а окончателното одобрение на това споразумение от 27-те държави от ЕС всъщност се считаше за формалност. Ситуацията в Съвета на държавите членки обаче беше напрегната до самия край: според дипломатически източници Италия, Финландия, Нидерландия, Полша, Швеция и Унгария са били против закона. Белгия се въздържа. Следователно необходимото квалифицирано мнозинство от поне 15 държави членки и поне 65% от населението на ЕС беше постигнато именно и само с одобрението на Австрия.

Министърката на околната среда Гевеслер смята, че е в правото си

След гласуването в Люксембург Гевеслер защити вота си в полза на закона по Австрийските радио и телевизия ORF.

„Всички знаем, че това е спешно необходимо. Там, където преди са течали потоци, сега има бетонни канали, там, където е имало цветущи и оживени полета, сега има промишлени руини“, обясни тя.

„Европейският съюз днес ясно и колективно казва, че нещата не могат да продължават така. И ние изпращаме ясен сигнал от Люксембург в полза на защитата на нашата природа, на нашия поминък.“

Преди гласуването Нехамер е призовал Гевеслер да се въздържи от гласуване. Тя обаче обяви, че ще гласува "за".

„Знам, че ще срещна съпротива в Австрия", каза тя. "Убедена съм, че сега е моментът да приемем този закон“, допълни екоминистърката.

Тя била спокойна за заплахата от правни действия от страна на канцлерството във Виена преди гласуването. Според нея няма правно основание за това. Правните експерти са стигнали до заключението, че одобрението на закона е възможно и че сега тя поема по правно съвместим път, а зеленият вицеканцлер Вернер Коглер също е "много, много спокоен" относно обявените юридически стъпки, стана ясно от негово изявление.

"Напълно съм убеден, че трябва да продължим да работим спокойно и енергично в правителството", каза той.

Австрийският федерален канцлер Нехамер е подложен на силен натиск. На европейските избори ÖVP беше изпреварена от дясната и критична към ЕС FPÖ и изпадна на второ място. FPÖ е на първо място и в проучванията за изборите през септември.