Чистката в ДПС, кръстена от съпредседателя ѝ Делян Пеевски "новото начало", срещна отпор в лицето на асеновградската общинска организация на партията. Поводът: решението на пловдивския областен съвет да снеме доверие от доайена на ДПС в парламента Рамадан Аталай, както и назначаването на зам. областен управител на Пловдив от редиците на Движението (с любезното съдействие на служебния кабинет "Главчев", б.р.).

Във Facebook групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" се появи пост от Елван Атилла, съпруга на бившия депутат и зам.-министър Юджел Атилла с искане за обяснение за случващото се, съобщи "Дойче веле". Факт, г-жа Атилла е публикувала декларация, адресирана до почетния председател Ахмед Доган, който засега изглежда безучастен към действията на новото партийно ръководство (целия текст - виж долу). Тя е подписана от членовете на Общинския съвет на ДПС-Асеновград, кметове на населени места и общински съветници.

"Снемането на доверие от дългогодишния народен представител г-н Рамадан Аталай намираме за опит да се дискредитира самият Почетен председател на ДПС и да се подмени ДПС, което за нас се явява недопустимо", пишат от асеновградската структура до Ахмед Доган.

Кривите изборни резултати

Както Клуб Z писа, Рамадан Аталай, депутат от ДПС от 38-ото Народно събрание до днес, попадна в третото "издание" на чистката в ДПС. В края на миналата седмица Областният съвет на ДПС-Пловдив сне доверие от него и поиска оставката му от парламента. А мотивът вече се превърна в стандартен за управлението "Пеевски" - изборните резултати.

Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17-и МИР на вота на 9 юни. Партията получи 6427 гласа, при 7811 на изборите през април м.г. Излиза, че 1384 гласа по-малко "са взели главата" на дългогодишния депутат на Движението.

От ДПС в Асеновград обаче не виждат вина у Аталай, а напротив - винят областния председател в Пловдив Юксел Расим, като даже посочват, че е давал "наставления" към общински структури да са пасивни по време на вота.

Посочват още, че за заместник областен управител на Пловдив е назначено "лице от Асеновград, за което общинската структура на ДПС-Асеновград не само не е поискано мнение, а дори не бе уведомена за това решение". 

"ДПС-Асеновград намира това решение за изцяло "изтъргувано" от областния председател на ДПС-Пловдив-област и не сме съгласни с него", пишат партийците до Доган.

Става въпрос за младата възпитаничка на младежкото ДПС Нурджан Караджова. Както Клуб Z писа, на 26 юни, в залеза на мандата си, правителството на Димитър Главчев изненадващо реши да смени четирима областни управители. Ако оставим настрана, че практиката е губернаторите да се сменят в началото на управлението, а не в края му, както и че морално е редно това да прави редовен, а не служебен кабинет, любопитни са самите рокади. 

От Кърджали, Пловдив, Хасково и Търговище си тръгнаха хора на "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и местни коалиции, свързани с коалиционния партньор на ГЕРБ - СДС. Те бяха заместени с кмет на ДПС (Кърджали), депутат на ДПС (Хасково), общински председател на ДПС (Търговище), считана за надпартийна бивша ректорка (Пловдив), но пък тя има нова заместничка - както стана ясно - Караджова.

Чистката в Движението започна с изненадващата оставка на друго знаково лице на партията - бившата евродепутатка и зам.-председателка на НС Филиз Хюсменова. Тя бе обвинена за... лоши резултати във Варна. Разликата спрямо предходния вот са "цели" 1711 гласа. Но са съпоставими с резултата на Движението в годините назад. ДПС във Варна пусна на страницата си във фейсбук обръщение от името на Хюсменова, с което тя поема вината. И на следващия ден го изтри. 

Междувременно обаче съмнителни медии вече бяха замесили името ѝ в криминален сюжет с арестувания областен лидер на партията ѝ Сали Табаков - без никакви доказателства за твърденията им, че е разпъвала чадър над него (действията на прокуратурата срещу Табаков съвпаднаха синхронно с политакцията срещу Филиз Хюсменова - б.р.).

Сходна сега е съдбата и на Аталай. Медии го атакуват, че е забогатял откакто е в политиката - позовавайки се на имотните му декларации. В момента депутатската заплата е над 6600 лв. месечно, но внушението в тези статии е за съмнително богатство.

Второто издание на чистката бе посветено на Айсел Руфад - областният лидер в Шумен и също избрана за депутат. По времето в което Хюсменова поемаше лична вина, както Клуб Z писа, областният съвет се е събрал, като новината от него бе отстраняването на Руфад. Обвинението, познахте - пак слаби изборни резултати - този път в Турция, където факт, за разлика от друг път Движението не можа да амбицира гласоподавателите и бе регистрирана ниска избирателна активност. За вота в южната ни съседка обаче трябваше да отговаря другият съпредседател на партията, за който пресцентърът забравя, че съществува - Джевдет Чакъров.

За разлика от Хюсменова обаче, чиято оставка като депутат бе тихо подадена и гласувана, разжалваната Руфад явно е отказала да напусне НС. Така миналия четвъртък изненадващо в края на заседанието председателката на НС Рая Назарян просто съобщи, че парламентарната група на Движението е изключила депутатката Айсел Руфад. Тя остана независим народен представител.

Предстои да видим и какво ще е решението на ръководството за Аталай. Както и неговото собствено, ако Пеевски реши да го изключи от групата. Като избран народен представител той не може да бъде принуден да напусне НС, решението е лично.

Който не го разбира, остава в миналото

"Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото" - цитира преди ден пресцентърът на ДПС съпредседателя Пеевски на среща с общинските кметовете от ДПС, заместник-председателите на партията, парламентарната група и членове на Централното оперативно бюро.

Случайно или не, съобщението изброява поименно всеки един участник.