"На тъмно", служебното министерство на регионалното развитие е реабилитирало старата мракобесна наредба за свободното къмпингуване, която вместо да уреди материята, на практика го забранява.

За това алармира Българското кемпер общество.

Става въпрос за проекта, разработен по време на последното правителство на ГЕРБ (с "Обединени патриоти"), с който се въвеждаха толкова много изисквания, че на практика пращаха в нелегалност любителите на природосъобразния туризъм. Въпросният текст събра стотици негативни становища. Така по време на кабинета "Денков", със заповед на премиера Николай Денков, бе създадена работна група, която да изготви чисто нова наредба - чието приемане бе записано преди близо десетилетие в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Задачата бе възложена на зам.-министър Николай Найденов. Наредбата бе изготвена, като на последното заседание на работната група на 10 април бе взето решение да се удължи с малко крайният срок, поставен от Денков - за изчистване на дребни детайли. Найденов внесе доклада до пресния служебен премиер Димитър Главчев със съответния текст на 11 април. Впоследствие напусна, като част от екипа на редовното правителство.

Месеци по-късно какво прави служебното МРРБ не е ясно, като работата по наредбата бе и обект на парламентарно питане в 49-ото Народно събрание. Служебната министърка Виолета Коритарова отговори само вече известното - че Главчев е уведомен за готовия текст.

Днес обаче от кемпер обществото, част от работната група, алармират с писмо до останалите членове на групата, както и до медиите, че за среща на работната група, предвидена за утре, не са разпратени покани до нито едно кемпер дружество. По информация на Клуб Z покани не са получили и други участници в групата, сформирана иначе с лична заповед на министър-председателя.

"Прави се "на тъмно" пореден опит за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Всичко това се случва и в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството "Денков", която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана", пишат от БКО.

От сдружението заявяват, че се "прави пореден опит за въвеждане на наредбата в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционен интерес".

Заявяват, че няма да присъстват на напълно нелегитимно заседание, което предвижда да разгледа некоректен документ. Заседанието е предвидено за 24 юли 2024 г. в МРРБ. Остават на твърда позиция против подобен подход и обявяват протестна готовност.

Двете наредби

Клуб Z е описвал подробно какво гласят и двата проекта за наредби. По информация на наши източници, сега МРРБ просто е прехвърлило няколко пожелателни изречения от новата към текста на старата (в стил "обичай и пази природата"), но по същество иска да приеме стария вариант - на ГЕРБ и ОП.

Ето в резюме какво гласи старият проект:

Няма никакво изискване (или поне поощрение) държава и местна власт да отредят парцели за целта. Но какво трябва да направи частен собственик на терен, ако реши да го обособи като място за къмпиране? - Да подаде заявление до кмета, което трябва да съдържа всички налични данни за имота, скица от кадастъра, документ за собственост, "ситуационен план", правила за ползване на мястото, становища от: органите за пожарен контрол, здравните власти и екоминистерството. Кметът може да откаже - ако някое от условията не е изпълнено. А ако иска - желаещият да осбособи такъв терен - да обжалва

А какво трябва да съдържа "ситуационният план"? - "Граници на имота или на частта от имота; геодезическо заснемане на дървесната растителност; вход; зона за придвижване на леки автомобили, кемпери, каравани, мотопеди, мотоциклети, велосипеди; места за паркиране на превозни средства; места за разполагане на палатки, кемпери или каравани; места за разполагане на обектите по чл. 10а, ал. 2 от ЗУЧК (т.е. беседки, пейки, маси, заслони и пр.); места за разполагане на преносими химически тоалетни; места за разполагане на контейнери за отпадъци; места за палене на огън, при условие, че няма забрана в нормативен акт за съответната територия. 

Продължаваме със задълженията на субекта, собственик на терена. Той трябва да осигури: охраната; регистрация на лицата, които пребивават в палатките, кемперите или караваните по смисъла на Закона за гражданката регистрация, или по-точно следния текст от него: "Лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи". Продължаваме с: "почистването и окосяването на терена", както и пръскането с разрешени препарати", сметосъбиране и сметоизвозване, поддръжка на химическите тоалетни и мн. др.

В добавка - наредбата указва и до 3-годишен срок за ползване на даден терен за тази цел, позовавайки се на това, че „обособяването на местата за палатки, каравани или кемпери трябва да е временно“ (ЗУЧК), както и на разпоредба от Закона за задълженията и договорите, според която лицата, които вършат само действия по обикновено управление могат да сключват договор само за този срок. 

Определен бе и "срок" за къмпирането - 1 май до 30 септември.

Или в обобщение: малко вероятно е община или държава да обособи място за къмпингуване, а ако това все пак иска да направи частно лице - то ще трябва да мине през дълга процедура, която трябва да се подновява явно на всеки три години, като дивото къмпиране е различно от къмпингуването в къмпинги, които се категоризират по смисъла на Закона за туризма. 

Ето в резюме какво гласи новият проект:

Места за свободно къмпингуване може да се обособяват в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица. Информацията за местата за къмпингуване ще е централизирана и качена на платформа с мобилно приложение, за която Министерство на електронното управление ще има срок до пролетта догодина да изработи. Приложението ще включва карти, правила и разпоредби, места за къмпинг, възможности за престой и размер и начини на плащане при отделните случаи.

Преди това - до 1 януари, областните управители трябва да идентифицират местата в зони А и Б по крайбрежието, като вече са проведени разговори за възможните места. Самата наредба е предвидено да влезе в сила на 1 май 2025-а.

За разлика от предходнната наредба, в тази режимът за собствениците на имотите е уведомителен. Ако в 14-дневен срок кметът на съответната община не е възразил писмено на подаденото заявление, то мястото се публикува в платформата като обособено място за къмпиране

Според проекта в местата могат да бъдат устроени до три палатки, къмпинг автомобили и/или каравани и да престоят там не повече от три дни (но не е ясно може ли да има удължаване). Този кратък срок е дискусионен, но е въведен все пак заради сегашната практика на някои къмпингари да окупират места за целия сезон, оставяйки палатките и караваните си - дори да не сам там постоянно. 

Всяко едно трябва да има обособени парцели за контейнери за отпадъци, химически тоалетни, за паркиране, за палене на огън и пр. Имотът или частта от имота, в който се разполагат временно палатки, къмпинг автомобили или каравани, може да се огражда цялостно с живи огради или с прозирни огради, изработени от дърво, с височина на плътната част до 60 см. Вместо ограждане се допуска и да се означат по подходящ начин границите на мястото. На входа на имота може да се обособи и зона за охрана.

Контролът за спазване на разпоредбите на наредбата е вменен на длъжностните лица от съответната общинска администрация, определени от кмета. Предвидени са и глоби.

Или в обобщение: предвидено е участие на общини и държава, частната инициатива е на уведомителен режим, не разрешителен, а голяма част от изискванията за вида на местата не са задължителни.

Готовност на общините

Както Клуб Z писа, от екипа на бившия зам.-министър, отговорник за наредбата - Найденов, са разпратили още през март покани до областните управи, които трябвало да обобщят предложенията на общините за определяне на възможните места за къмпингуване. По-голямата част от кметовете са се отзовали и има десетки предложени терени.

В същото време обаче няма такива непосредствено около трите плажа за природосъобразен туризъм - "Корал", "Иракли" и "Бяла-Карадере" - най-предпочитаните за къмпиране места. Все пак, кметът на Царево е посочил няколко терена в близост до "Корал".

Клуб Z изпрати въпроси до МРРБ относно писмото на Българско кемпер общество, за това всички от работната група ли са поканени, коя наредба ще се разглежда и в какви срокове ще е изготвена тя. В следобедните часове получихме отговор - в голямата си част, съдържащ вече известни извадки от нормативните актове.

МРРБ: Безпочвени обвинения

"За цялостното решаване на проблемите с къмпинг туризма и къмпирането е необходимо те да бъдат анализирани от Министерството на туризма в Национална стратегия за развитие на къмпинг туризма, която да определи стратегическите насоки за развитие на къмпингуването (къмпирането), вкл. "свободното къмпингуване", съответно да се обсъдят промени в Закона за туризма, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, при необходимост в Закона за горите, в Закона за опазване на земеделските земи, в Закона за държавната собственост и в Закона за общинската собственост, и др., както и да се предвиди изготвяне на подзаконов нормативен акт към Закона за туризма, с който да се регламентират условията и редът за "свободно къмпингуване" на територията на цялата страна, а не само по Черноморското крайбрежие", посочват от МРРБ.

Факт, къмпингуването не следва да е ограничено само до Черноморието. Но от министерството не дават отговор ще има ли изобщо наредба и ако да - кога.

Посочват обаче, че кемпер обществото изобщо не е включено в работната група (Въпреки че на база изготвените от него правила се роди последния проект на наредба). 

Клуб Z разполага със заповедта на Денков за създаването на междуведомствената група. В нея са изброени предствители на различни институции, кметове, както и на инициативата "Зелени закони" и Национална асоциация "Българско Черноморие". Посочено е обаче и, че председателят на работната група (Николай Найденов) може да покани и всякакви външни експерти в нея. Досега неизменно НПО, в т.ч. кемпер общностите, са участвали. Не е известно заповедта да е изменяна.

Публикуваме писмото на Българско кемпер общество:

Уважаеми господа,

С позиция на Българско кемпер общество, изпратена до медиите, днес, 23 юли 2024 г. уведомихме всички свои съмишленици и поддръжници, че служебното Министерство на регионалното развитие прави пореден опит за връщане на стара версия на наредба към Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Същата версия получи над шестстотин отрицателни становища по време на опита за обществено обсъждане и на практика няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в България.

Всичко това се извършва "на тъмно" без да са уведомени кемперистките организации, които вложиха експертиза и опит, разписаха Национална стратегия за къмпиране и я предоставиха на институциите. До тях дори не е адресирана покана!

Всичко това се случва и в пълно игнориране на последната редакция на наредбата по време на правителството "Денков", която отразява политики в сферата на къмпирането, провежда регулация и не създава предпоставки за забрана.

Обръщаме внимание, че последната редакция на Наредбата беше принципно приета от всички присъстващи на работната група и по нея оставаха само технически редакции. За този факт към министър- председателя има изпратен надлежен доклад от заместник- министър Николай Найденов.

Днес служебното правителство безогледно игнорира този факт!

Българско кемпер общество заявява, че ще вложи всички сили и средства, включително правото ни на остър граждански протест, за да се противопостави.

Подчертаваме, че Министерство на регионалното развитие за пореден път подхожда към темата и задачата на работната група без експертиза и го намираме за доказано необосновано и в ущърб на държавния и обществен интерес.

Многократно, след множество протести, обединили експертни и граждански организации се обоснова, че така разписаният проект на наредба /стара версия/:

1. Оставя нерешени проблемите с нарушенията в защитените територии и невралгични точки на наситено неправомерно къмпиране с кемпери и каравани.

2. Оставя нерешен въпросът със сметоизвозването и разходите на общините.

3. Оставя нерешени проблемите с местата за къмпирането в района на Черноморието, налице е сериозен недостиг, а в някои части и пълна липса.

4. Оставя нерешени проблемите със съществуващите къмпинги в района Черноморието и законния им статут.

5. Оставя нерешени проблемите с добрите съвременни стандарти за къмпиране, от които България от топ дестинация в момента тежко изостава.

8. Не са налице стимули за общините за обособяване на къмпинги, къмпинг точки и сервизни точки и България продължава да се прекосява масово транзит от средния и високия сегмент къмпинг туристи, ползватели на кемпери.

8. България не присъства на картата като престижна къмпинг дестинация, която тя заслужава и има природни дадености да бъде.

9. Оставя нерешени въпросите с устройственото планиране в тази връзка, включително с оглед опазване на ландшафта.

10. Оставя нерешени въпросите за къмпирането в цялата страна, които имат нужда от стратегически подход и регламент /язовири, реки и т.н/.

На последно място, но не по-важност, смятаме, че поредния опит за въвеждане на наредбата е в полза на окончателното бетониране на крайбрежието ни и в този смисъл има всички данни, които пораждат съмнения за лобистки, включително корупционен интерес.

Заявяваме, че няма да присъстваме на заседанието ви непоканени и смятаме, че то се провежда напълно нелегитимно и предвижда да разгледа некоректен документ - стара редакция на проектонаредбата за къмпиране, която същата работна група е отхвърлила и принципно е приела нова.

Оставаме на твърда позиция против подобни действия на Министерство на регионалното развитие.