Третият мандат за съставяне на правителство все още не е връчен, но вече се счита за провален. Това е и причината всички, в т.ч. държавният глава, който насрочва датата за изборите, вече да обмислят как тя и предизборната кампания да "избегнат" отпуските през август и ученическите вълнения през септември. Ако Конституционният съд не се произнесе междувременно и не върне старото положение на назначаване на служебни правителства, т.е. от президента, то Румен Радев отново ще трябва да избира от "домовата книга" с потенциални служебни премиери (съгласно последните промени в основния закон). 

По всичко личи обаче, че при един такъв развой на събитията изборът му ще бъде сведен до сегашния служебен министър-председател Димитър Главчев и... Димитър Главчев.

Защо?

Според промените в Конституцията, дадени на КС от Радев, както и от "Възраждане" и "Има такъв народ", за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. В случая става дума за 10 позиции.

Народно събрание

Председател на Народното събрание в момента е Рая Назарян от ГЕРБ. Още с разписването на новите текстове имаше дебат - подходящо ли е такова тясно-партийно обвързано лице за премиер. Отговорът беше не, но въпреки това текстът остана в основния закон. При назначаването на сегашния премиер председател бе Росен Желязков, също от ГЕРБ, който при консултациите с Радев отказа да заеме поста. Отделно, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов всячески се опитва да се дистанциира от служебната власт, за да не бъде обвинена партията му във влияние предвид основното задължение на служебен кабинет - да организира честни избори. Така че е слабо вероятно Назарян да приеме поста в бъдещ служебен кабинет.

Българска народна банка

Управител на БНБ е избраният м.г. за нов мандат кандидат на ГЕРБ - Димитър Радев. Подуправители са Петър Чобанов (номинация на ДПС - бивш депутат от Движението и министър на финансите в кабинета "Орешарски"), Андрей Гюров (номинация на ПП-ДБ, бивш депутат от ПП) и Радослав Миленков (избран през 2019 г. в мандата на последния кабинет "Борисов"). 

Всички те изтъкнаха пред Радев, че конституционните промени не са били консултирани с Европейската централна банка (ЕЦБ), което бе счетено като отказ на ЕЦБ да "пусне" някой от ръководството на народната банка да стане служебен премиер, и също дадоха заявка, че не желаят да са избор от "домовата книга". Всъщност обаче няма категорична забрана - само, че ще е недалновидно БНБ да бъде въвлечена в политически процеси и то на финалната права на опитите на България да влезе в еврозоната.

Към момента няма причина някой от тях да е размислил.

Случайно или не обаче, година след избора на Гюров, Комисията за противодействие на корупцията реши да му "открие" конфликт на интереси. Това принуди банката да го освободи, а той - да обжалва решението. На практика в момента вече не е със статут подуправител на БНБ, респективно - не е в списъка с потенциални премиери. Поне докато не се произнесе съдът.

Пак случайно или не - той е единственото лице от този списък, което не е свързано с ГЕРБ и ДПС.

Омбудман

Омбудсманът Диана Ковачева бе избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург и встъпи в новата си длъжност на 17 април. Така страната остана без обществен защитник - още един потенциален служебен премиер.

На прага на избирането на временния кабинет обаче, в края на март, оставка изненадващо подаде и заместник омбудсманът Елена Чернева-Маркова. Маркова бе считана за единственото неполитически обвързано лице в "домовата книга". 

Мотивите за оставката й така и не бяха обявени, което породи спекулации доколко доброволна е била тя. 

Сметна палата

Председател на Сметната палата е Димитър Главчев - бивш депутат и председател на НС от ГЕРБ, сега служебен премиер. За подмяна на заместниците на (не)коалицията така и не ѝ стигна времето. Така с изтекли мандати останаха Горица Грънчарова - Кожарева (свързвана в медийни публикации и политически твърдения с ДПС) и Тошко Тодоров (кадър на ГЕРБ) - и двамата избирани през 2015 г. (когато ГЕРБ управляваше с Реформаторския блок, АБВ и т. нар. патриоти).

Името на Кожарева бе замесено в скандала около противоконституционното отстраняване на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков - от ГЕРБ и ДПС. Тя бе посочена за и.д. председател и въпреки възстановяването на Цветков от КС на поста, забрани да бъде допуснат до работното си място. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" определииха тогава случващото се като "наказателна акция". Припомниха, че Горица Кожарева е съпруга на Михаил Кожарев - бивш член на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет, защитник на Главния.

Така или иначе и Кожарева, и Тодоров също отказаха при първия "рунд", Тодоров дори със "семеен мотив". Предвид сочените публично връзки на Кожарева с ДПС, така или иначе бе малко вероятно Румен Радев, наричан от Делян Пеевски "мистър кеш", да се спре на нея.

Ето как председателят Димитър Главчев се оказа единственият съгласен да се нагърби с работата "служебен министър-председател".

Към днешна дата и да е съгласен Андрей Гюров, вече няма как. А нито 49-ото, нито сегашното 50-о Народно събрание направиха постъпки към избора на нов омбудсман и заместник, с което може да се отвори с поне малко "ветрилото" на потенциалните премиери. Избор на нов обществен защитник бе точка в декларацията на ПП-ДБ, която трябваше да тества има ли мнозинство за кабинет, но както е известно, тя не срещна подкрепа. Самият Радев пък отказва да носи отговорност за правителствата по новите текстове в Конституцията, така че кой иска да е премиер е въпрос на добра воля. Председателят на Сметната палата засега не е декларирал, че няма такава и за още един мандат.