Засега предложението да се мине само към "държавните" е-дневници в училищата се отменя.

Служебният министър на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил да се спре общественото обсъждане на Наредба номер 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) през учебната 2025/2026 година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката във вторник.

Мотивите са, че подобно предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори.

След премахване на спорните текстове наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане.

От учебната 2022/2023 година в българското образование беше въведена новата интегрирана система за управление и това беше Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование. В системата се съдържа цялата информация за образователната ни система - за броя на учениците в училищата, за отсъствията им, за нормативите на учителите и друга. Информацията от електронните дневници, към които преминаха училищата, също се получава в НЕИСПУО. Голяма част от училищата обаче продължават да ползват варианти като "Школо" и др., а директори и учители се оплакват от несъвършенства на НЕИСПУО. Около продажбата на "Школо" на британски фирма преди месеци се появиха спекулации какво ще стане с личните данни на ученици, родители, но още тогава бях дадени гаранции, че не бива да има притеснения, като просветният министър още тогава увери, че личната информация е напълно защитена.

Директори, учители и родители по-рано реагираха на забраната, която МОН предвиждаше да наложи върху ползването на електронни дневници в училищата от външни доставчици като "Школо", "АдминПлюс" и др. с предлаганите промени в наредба 8. Така училищата щяха да могат да използват избрани от тях софтуерни продукти за водене на електронните дневници до края на учебната 2024/25 г., след което трябва да минат всички към ресурсите на НЕИСПУО.

По-рано Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, коментира пред в. "Сега", че предложението на МОН всъщност е за пълен монопол, който ще върне процесите в образованието години назад - в ерата на хартиените дневници, когато всичко е било уеднаквено навсякъде.

"Ние и досега не сме установили кой стои зад тази система, не знаем към кого трябва да се обърнем при проблем. Когато пишем в секцията за проблеми, получаваме отговор след 1-2-3 седмици", обясни той. Учителите иронично наричали системата "Нищото".

"Пълен напред към тоталния МОНопол"

"Пълен напред към тоталния МОНопол и еднопосочната връзка между училището и семейството.

Автономия на училищата, ама друг път. Ако тази наредба влезе в сила, няма да имат право на елементарен избор за платформа. Дори онези, които желаят да водят нормален диалог с родителите, вече няма да могат да го правят.

Поредната брутална поправка", реагира Ирина Манушева.

Божанов: От МОН са опитали да забранят "Школо" за по-следващата учебна година

"От МОН са опитали да забранят "Школо" за по-следващата учебна година с промени в една наредба. Но бързо разбрали грешката и министърът разпоредил оттегляне на проекта. А е грешка, защото "Школо" е много по-добро от държавната система НЕИСПУО и за ученици, и за учители, и за директори, и за родители.

Държавата не може да прави добър потребителски софтуер. Няма процесите, няма експертизата, нама гъвкавостта. И затова нормативното монополизиране е грешно.

Да, държавата трябва да има централни регистри, които да се ползват от външни системи, като "Школо". И трябва спешно да започне да развива вътрешните си ресурси за управление на ИТ проекти. Но дори когато го направи, правилният модел, който залагаме и чрез Закона за електронното управление, е - базови регистри с отворени програмни интерфейси и предоставяне на пуслуги от тези, които най-добре се справят. В случая - Школо. В здравеопазвавнето има конкуренция на болнични, аптечни, лабораторни и други софтуери. И така трябва да бъде", коментира във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.