Турция най-накрая изостави всякакви преструвки и обяви това, което може да се нарече "Турски поток 2". Турция иска да изнася до 8 милиарда кубически метра природен газ за Централна Европа през България под марката Turkish Blend, като на практика удвоява енергийните си връзки с Русия.

Това се казва в коментар на Мартин Владимиров, директор на Програмата за енергетика и климат в Центъра за изследване на демокрацията, за "Политико".

Въпреки усилията на ЕС за намаляване на зависимостта от руския газ, този ход използва съществуващите тръбопроводи и неотдавнашната българо-турска сделка за вкарване на повече руски газ в Европа, заобикаляйки Украйна.

ЕС все още разчита на руски газ, но въздействието на намаления му внос по тръбопроводи също не бива да се преувеличава. Продажбите на "Газпром" през Турция и Украйна съставляват около 8% от общото търсене на газ в ЕС, което може да бъде заменено с глобални доставки на втечнен природен газ или с реверсивни потоци от наситените пазари в Северозападна Европа.

За да прекъснат енергийното влияние на Москва, на САЩ може да се наложи да санкционират TurkStream. Междувременно Брюксел трябва да спре изцяло транзита на руски газ и да определи задължителна дата за постепенно прекратяване на руския внос.

Тъй като Украйна продължава военното си нахлуване в руската област Курск, за Кремъл неизбежно ще бъде по-трудно да постигне пробив в Донбас. А пълното отделяне от руската енергия в този момент ще покаже, че Европа все още е на страната на Украйна, казва още Владимиров.