България отново е на първо място по ръст на строителството на годишна база в Европейския съюз през август, показват първоначалните сезонно коригирани данни на Евростат. Секторът е нарастнал с впечатляващите 5,5 на сто спрямо същия месец на 2023 година. През предишния месец - юли, страната ни сподели първата позиция с Испания с увеличение от 2,5 %, като на месечна база секторът се сви леко с 0,1 на сто.

Подобна статистика повдига въпроса доколко подобен ръст може да бъде устойчив. Данните идват и на фона на рекордите, отбелязвани при ипотечното кредитиране в страната. 

Към края на август 2024 г. жилищните кредити нараснаха с 25,5 % на годишна база до 23 милиарда и 203 милиона лева, според данните на БНБ. Увеличение бе отчетено и на месечна база спрямо юли, когато ипотечните заеми се увеличиха с 25,1 процента. През юни те скочиха с 24.8%, през май - с 24,4 на сто, през април - с 23,9 %, през март - с 20,5 %, а през февруари и януари регистрираният ръст бе съответно 17,9 % и 16,5 процента на годишна база.

Българската народна банка въведе от 1 октомври по-рестриктивни мерки за ипотечното кредитиране, като прогнозите са, че те ще ограничат достъпа до кредити на по-неплатежоспособните заемополучатели, но няма да са достатъчни за охлаждане на имотния пазар.

В рамките на ЕС строителството се е увеличило през август с 0,4 на сто на месечна база спрямо юли, а в еврозоната - с 0,1 на сто. Спрямо август 2023 г. в Европейския съюз обаче има спад с 2,4 на сто, докато в еврозоната той е леко по-висок - 2,5 на сто.

На второ и трето място по ръст след страната ни през август се нареждат Нидерландия с + 2,5 % според предварителните данни и Португалия, която отбелязва увеличение от 2 на сто по окончателни оценки.

Най-силен годишен спад на строителството има в Словения (-17,1 на сто според предварителните данни), в Словакия (-10,9 на сто според окончателната оценка) и в Полша (-7,7 на сто според окончателната оценка).