Мажоритарният собственик на ЦСКА Александър Томов и изпълнителният директор на клуба Александър Тодоров дадоха пресконференция часове, след като стана ясно, че Стойчо Младенов остава начело на отбора като треньор.

Наставникът не дойде на брифинга и новината за отхвърлената му оставка само бе маркирана. Томов обяви, че нямало драма по този казус. Като отговорен човек Младенов е поискал да си тръгне заради трите поредни загуби, но емоционалното му решение не е било удовлетворено. Две са причините Стойчо да остане: не е редно, според Томов, да се сменя треньора по време на "плейофоите" в първенството; също така почти всички запалянковски организации обявили подкрепа за Младенов. 

По-интересната част от брифинга бе за финансите на отбора. Томов бе обещал публичен отчет за приходите и разходите на клуба през миналата година, още повече, след като в неделя Петър Манджуков попита риторично за какво са похарчени 14 милиона лева и че според него бюджетът на ЦСКА трябва да бъде свит. 

Одитът е показал, че на Армията са изхарчили 14 300 000 лв. за 2014-а. 

"Първата и най-важна част от разходите на клуба са стари задължения в размер 3,9 милиона лева, но всъщност тази сума е много по-голяма, започна бившият вицепремиер. - Защото с тези пари са погасени задължения с много по-голяма стойност. Ще дам един прост пример с Иван Иванов (бел. ред. защитникът на "Базел"). На него е изплатен половината дълг в размер на 200 000 евро, а имаше задължения и съдебни дела за близо 500-600 хиляди. Има и други такива случаи. Реално са изплатени задължения за около 6-7 милиона."

"Почти 5 милиона са заплатите на футболистите и треньорския щаб. Към 900 000 лева, близо милион, за заплатите на служители и за школата на клуба. Капиталовите разходи са в размер на 500 000 лева, в които влиза ремонтът на сектор "Г". И в графа "други" - 1,5 милиона. А именно лагери, транспортни услуги и така нататък", добави босът.

Като не се броят дадените четири милиона за борчове, клубът се побирал в около 10 милиона лева, колкото била планираната бюджетна миза, когато Томов поемал ЦСКА.

"В графата приходи имаме значителни разминавания, тъй като клубът отпадна от "Зимбру" още много рано в Лига Европа. Това отпадане ни отне около половин милион. Имаме приходи по два трансфера - на Райс Мболи и на Ивайло Чочев. Продажбата на Сержиу Буш влиза в новата счетоводна година", обясни бизнесменът.

Той изрази надежда, че през 2015 г. в приходната част ще влязат пари от още 1-2 трансфера, а също така предстои нова емисия публично предлагане - общо 3 милиона акции. Така клубът може да изкара повече средства, а при влизане в групите на Лига Европа ще спечели 5 милиона евро, с което бюджетът ще се изпълни. Такава цел е поставена пред отбора и пред Стойчо Младенов.

Томов хвърли светлина по митичния дълг към НОИ, който възлиза на 9,6 милиона лева, като от тях 8,5 млн. били обезпечени. През 2015-а ще се обезпечи останалата част, а ЦСКА все пак трябва да внесе 5 млн. и така разходите да паднат под обезпечаването. Общо борчовете на ЦСКА са 12 млн. лева, според Томов и Тодоров. Те припомниха, че са наследили 37 млн., когато са влезли на Армията след тежкото наследство на фирма "Титан".

Собственикът на армейците не вижда драма в оттеглянето на Петър Манджуков, тъй като с него поначало не бил воден разговор за стратегическо партньорство. Причината за оставката на един от най-богатите българи била "неспортна". За сметка на това Ивайло Манджуков, големият син на бизнесмена, остава в ЦСКА и ще продължи да помага, а също така и доведеният от него Юлиян Инджов.

Томов обеща, че на Армията ще стъпят още хора с възможности и за пореден път загатна за генерален спонсор. Фирмата била чуждестранна, разговорите вървели добре, но добрият финал за ЦСКА зависел и от пробив в Европа.