Държавната компания "Български пощи" преди ден откри процедура за директно договаряне с охранителната фирма "ВИП Секюрити". За целта бе използвана вратичка в Закона за обществените поръчки, допускаща заобикаляне на нормалните тръжни правила при възникване на непредвидени обстоятелства. 

Проблемът е, че още преди обществената поръчка на държавната фирма да бъде обявена, синдикалисти, служители и целият охранителен бизнес в България говореха, че процедурата е нагласена в изгода на точно определен кандидат. Шефът на досегашната фирма за охрана на пощите Петър Миланов дори съвсем открито назова, че апетитният договор е поднесен на тепсия на "ВИП Секюрити" и че цялата процедура е организирана в техен интерес.

Клуб Z още снощи отправи запитване до пощите защо дружеството заобикаля закона за обществените поръчки и нормалните правила, които са задължителни за фирмите на държавна издръжка. Пощите се издържат благодарение на субсидията, която получават от джоба на всеки българин - независимо дали изпраща писма или не.

24 часа по-късно получихме следните конкретни отговори на зададените въпроси.

- Защо сключвате договора за охрана без конкурс?

Сключването на временен извънреден договор се налага поради обжалването на процедурата по открита обществена поръчка, тъй като жалбоподателите изрично поискаха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) нейното спиране.”Български пощи” ЕАД очакват решението на КЗК за това как ще продължи процедурата. Нещо, което сме заявявали винаги. След произнасяне на решението на КЗК, то може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Съответният състав на ВАС има на свой ред едномесечен срок да се произнесе по жалбите на страните. Всичко това показва, че до края на март 2015 година, когато изтича договорът с досегашния изпълнител, не могат да бъдат спазени сроковете за довършване на процедурата на договаряне с обявление по ЗОП и за сключване на договор с избрания изпълнител. 

Налага се възложителят да предприеме неотложни действия, за да защити имуществото и живота на персонала си. Без договор с изпълнител, възложителят ще остане без физическа охрана и без транспорт на ценни и пощенски пратки. Ще бъде застрашено и изплащането на пенсии.

Налице са изключителни обстоятелства, при наличието на които съществено се затруднява и нарушава нормалното изпълнение на нормативно установената дейност на дружеството, която освен, че е силно специфична и с висок обществен интерес, съдържа в себе си и социална функция.

- Защо е поканена само една компания?

- Фирмата, която  е поканена за участие в процедурата „пряко договоряне” за сключване на този временен договор, е избрана след независима експертиза, направена от експерт по сигурността, който определя 6 възможни изпълнителя.  Четири от тях покриват изискванията частично, а и не могат в такива кратки срокове да реагират. Финалният избор се сведе до две основни компании - досегашният изпълнител ASP и "ВИП Секюрити". След направена проверка, се оказа, че срещу ASP има стартирала процедура по искане за обявяване в несъстоятелност. Грижата за защита на обществения интерес, която е първостепенна, определя окончателното решение в полза на другата компания.


-  За колко време и на каква прогнозна стойност ще е договорът с "ВИП Секюрити"?

- Договорът ще бъде до тогава, докато окончателно приключи обявената, обжалвана открита обществена поръчка. Срокът е за не повече от една година, но не знаем колко точно ще продължи. Поради тази причина няма как да определим прогнозната стойност. Досегашният изпълнител е получил около 50 млн. лв., но за четиригодишен период. Отново декларираме, че договорът за целия период на поръчката, ще бъде подписан след приключването на обществената поръчка с избрания по нея кандидат.

Отново подчертаваме, че „Български пощи” ЕАД  винаги са заявявали, че спазват законите, което е и направено. Процедурата по ЗОП е обявена в законови срокове. Обжалването и искането за нейното спиране поставя дружеството в извънредни обстоятелства, при условията на изтичащ към 31 март 2015 г. договор с досегашния изпълнител. Сключването на временен договор е в защита на нормативно определените обществени и социални функции на „Български пощи” ЕАД.

По повод твърдението на "Български пощи", че ASP е изхвърлена от състезанието тъй като срещу нея се води дело за обявяване в несъстоятелност, потърсихме управителя на компанията Петър Миланов.

"Това е нещо повече от лъжа. Не сме в процедура по обявяване в несъстоятелност. Подобни твърдения са смехотворни", каза той.

Миланов подчерта, че за да участва в конкурса на пощите компанията му надлежно е подала съдебна справка, че дружеството не е в несъстоятелност, придружена от куп други документи за финансова стабилност.

"Ние участваме в търгове всеки месец и редовно вадим този вид документ. В пощите също го имат и знаят, че изричат лъжи", каза шефът на ASP.

Междувременно днес Националната асоциация на лицата, извършващи охранителна дейност излезе с остра реакция срещу действията на "Български пощи".

"Потвърдиха се опасенията ни за корупция при конкурсната процедура. От самото начало усилията на пощите бяха да се стигне до директно договаряне без обявление. Това ще застраши националната сигурност", пише в декларацията.