Израелският премиер Бенямин Нетаняху със сигурност разочарова не един свой избирател още на втория ден, след като остана на власт след предсрочните парламентарни избори. Победата на неговия десен блок Ликуд беше изненада за мнозина.

След като по време на цялата си кампания твърдеше, че не иска палестинска държава, сега изведнъж Нетаняху направи завой на 180 градуса.

"Не искам решение с една държава. Искам устойчиво мирно решение с две държави", каза той неочаквано вчера в интервю за телевизия Ен Би Си.

Колкото и да са изненадани от промяната, в САЩ още не са реагирали. От Белия дом все още правят преценка на изказването, твърдят дипломатически източници пред Си Ен Ен. При последния мандат на Нетаняху, започнал през 2013 г., отношенията между Израел и САЩ достигнаха точката на замръзване. Освен разногласията по въпроса за палестинската държава, Нетаняху бе и противник на сделка за ядрената програма на Иран. Едва ли е случайно, че за разлика от повечето световни лидери американският президент Барак Обама така и не поздрави Нетаняху с победата на вота. А това стори държавният секретар Джон Кери.

Нетаняху твърди, че новото му изказване се дължи на условието, което той постави на палестинските лидери след победата си. А то е да създадат благоприятни условия за постигане на мир. Едно от тях е отказ на президента Махмуд Абас да създаде коалиционно правителство с ислямисткото движение "Хамас", считано от Израел, САЩ и много западноевропейски страни за терористична организация.

"Говоря за това, което е постижимо и което е непостижимо. Ако искаш мир, трябва да накараш палестинците да се откажат от споразумението си с "Хамас", допълни Нетаняху вчера.

Той каза още, че подкрепя същите условия за преговори, които постави през 2009 г. - демилитаризирана палестинска държава, чието ръководство признава Израел като държава на евреите.

Привърженици на израелския премиер и блока Ликуд празнуват победата.

Запознати твърдят, че с промяната на курса си той иска да удари с един куршум два заека. От една страна, премиерът смята да разсее опасенията от надигането на десните националисти. Със сигурност те до голяма степен допринесоха за неговата победа. Една от причините да го подкрепят бе именно противопоставянето му на палестинската държава. От друга страна, самият Нетаняху изрази след изборите притеснение от рекордното участие на араби във вота. Те пък масово гласуваха против него.

И накрая новият стар премиер не пропусна да спомене и САЩ.

"Америка няма по-голям съюзник от Израел и Израел няма по-голям съюзник от САЩ. Ще работим заедно. Трябва да го направим", каза той.

Кой е той

Бенямин Нетаняху е първият израелски премиер, роден на територията на еврейската държава след нейното създаване. Освен това той е първият, който става неин министър-председател за четвърти път.

Управлява вече общо 9 години. В това отношение отстъпва единствено на Давид Бен-Гурион, който е бил на власт 13 г., но за два мандата.

Първият премиерски мандат на Нетаняху е в периода 1996-1999 г. Точно десет години след падането си - през 2009 г., той печели изборите и се завръща на власт. Побеждава отново на вота за парламент през 2013 г. и сега. Последните избори бяха предсрочни.

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 г. в Тел Авив. Завършва средното си образоване във Филаделфия, САЩ, където баща му работи като преподавател по история. Оттам получава прякора си Биби, с който го наричат и днес.

След като се завръща в Израел, Бенямин Нетаняху служи в армията. Участва в няколко бойни операции, сред които атака срещу летището в Бейрут за освобождаването на похитен от палестинци самолет на израелската авиокомпания "Ел Ал". Ранен е в рамото през 1972 г. при спасяването на пътници от похитения самолет на белгийските авиолинии "Сабена". По-големият му брат Йонатан пък е убит през 1976 г., когато ръководи операцията по превземането на летището в Кампала, столицата на Уганда - пак заради отвлечен самолет.

Бенямин Нетаняху е участвал и в арабско-израелските войни през 1967 и 1973 г.

През 1982 г. постъпва на дипломатическа работа. Две години по-късно става посланик в ООН и в това си качество успява да подобри значително имиджа на своята страна в САЩ.

Нетаняху влиза в политиката през 1988 г. Тогава е избран в Кнесета от листата на десния блок Ликуд. Става и зам.-министър на външните работи.

Избран е за премиер през 1996 г. след поредица от самоубийствени атентати, извършени от палестински терористи. Тогава също печели изненадващо изборите срещу фаворита Шимон Перес.

Но за разлика от Перес Нетаняху залага не на добрата воля на Ясер Арафат да се справи с тероризма. Безкомпромисната му политика към палестинците води до намаляване на проявите на тероризъм.

Въпреки успехите на Нетаняху обаче, популярността му спада заради съмнения за корупция. През 1999 г. той губи изборите срещу Партията на труда на Ехуд Барак.

Но три години по-късно "Ликуд" се връща на власт. Премиер става Ариел Шарон, който прави Нетаняху първо вътрешен, а след това и финансов министър. Двамата политици започват да си съперничат кой от тях да оглави партията. Нетаняху се обявява категорично против независима палестинска държава.

През 2005 г. напуска правителството на Ариел Шарон в знак на протест срещу едностранното извеждане на израелските заселници от ивицата Газа. В края на същата година Нетаняху оглавява партията "Ликуд". А през 2009 г. печели като неин лидер парламентарните избори и е премиер на страната си и до днес.