„Правосъдната реформа успя.“ 

Това обяви днес в студиото на Нова тв Радан Кънев по повод надпреварата на различни парламентарни групи да внасят промени в законодателството. Той гостува при Люба Кулезич по повод изненадващите промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесени от ГЕРБ, които връщат правомощията на прокуратурата да се намесва в граждански спорове.

Съпредседателят на РБ обясни оптимизма си така:

„Парадоксално, след като месеци наред (реформата, б.р.) беше в едно доста хаотично състояние – защото не се знаеше дали БСП ще подкрепят най-важните мерки, дали АБВ или ПФ, дали ГЕРБ ще ги подкрепят... В момента има такава степен на съгласие между отделните политически партии върху идеите на Христо (Иванов – министъра на правосъдието, б.р.), че от несъгласието изведнъж влязохме във фаза на надпревара кой първи ще се покаже съпричастен.“

Той даде като пример на скептицизъм ГЕРБ, които дълго време били на мнение, че не може ВСС да се раздели на две колегии със закон, а трябва промяна на Конституцията. Кънев определи ставащото като политическо чудо и с „извинение за радикалния паралел“ цитира по адрес на Христо Иванов думите на Ганди:

„Първо ти се присмиват, после те игнорират, после се борят с теб, после побеждаваш.“

Той изброи трудните стъпки на министъра на правосъдието от последните години, докато „най-накрая стигнем дотам Първанов и Цветанов да се състезават кой да ги внесе първи преди Министерския съвет". 

"И по същество групата на ГЕРБ да опре дотам да си бламира Министерския съвет и премиера Борисов, едва ли не, от бързане да се покаже съпричастна. Това се казва политическа победа на един човек, благодарение на него и на нашата политическа сила“, заключи Кънев.

Водещата отбеляза, че правосъдната реформа не само не е успяла, а дори не е проведена и че има само успех в говоренето. Кънев обаче я поправи, че има успех и в законотворчеството.

Той обаче поясни, че най-важният момент е дали това ще даде резултат върху живота на обикновените хора.

„И тук е тежкият саботаж. Защото има саботаж. За мен хората, които внесоха промените в ГПК и НПК, извършват тежък саботаж на реформата, върху която вече сме постигнали съгласие. Ако нещо ме вбесява, то е наистина този саботаж“, каза Кънев.

Водещата го попита защо е трябвало да бъдат гласувани промени, които дават право на прокуратурата „да разваля сделки между частни лица“... „Дори и по-лоши неща“, допълни я политикът. 

Кънев поясни, че изначално целта на една реформа е хората и бизнесът да живеят спокойно и предвидимо и всеки да е спокоен, че няма магистрат, мутри или чиновник да му вземат бизнеса.

„В правосъдието има корупция и несигурност. И в следващия момент, когато всички постигаме съгласие върху правила, които наистина могат да постигнат тези цели, какво се получава? Изведнъж се появява водевилната фигура на Сотир Цацаров, който до момента – за съжаление - освен театрални представления друго не е правил в българското правосъдие.... И казва: аз искам всичко това да го преобърна наобратно. Вместо спокойствие в гражданския процес, аз да мога да обжалвам решения между страни, където не съм участвал в делото. Това гласувахме вчера!“, каза Кънев.

Той цитира евентуалните промени в ГПК, че прокуратурата ще се намесва между други страни и дори да не са участник в делото, ще има право да обжалва.

„Т. е. - нашето дело с вас е приключило за един имот например. И знаем, че то ще влезе в сила, след като нито аз обжалвам, нито вие. И в следващия момент обжалва прокурор, който няма нищо общо с нашия спор“, каза Кънев.

Евентуалните промени в НПК, при които държавното обвинение пък ще има право и да спира сделки между търговци, той определи с думите „особено скандални“.

Кънев напомни още, че разумната правосъдна реформа не включва извънредни законодателства и призова да не се допуска тя да бъде компрометирана. Реформаторът даде пример с КТБ, където се оказало, че държавата в лицето на Министерството на финансите, НАП, ДАНС може да прави запори т. е. - в изпълнение на напълно законните си правомощия да си свърши работата, стига да има желание.

„В следващия момент на нас ни се казва, че на току- що подредения горе-долу терен, на който ни остава да гласуваме Закона за съдебната власт, за да можем да внесем минимум нормалност като някаква първа стъпка... Изведнъж като някакъв Арлекино в подреденото трябва да се появи отново прокуратурата с всичките си системни провали! И да започне да разритва около себе си.“ 

Той пак повтори, че целта на реформата означава бавно и постепенно да се чисти цялата гнилоч натрупана в системата...

„... А не на бездруго безконтролната ни прокуратура да се дава възможност да затормозява и гражданския, и наказателния процес.“

Кънев обяви, че ще се справят със ситуациятя, като бавно и упорито убеждават и обществото, и партньорите си кое е необходимо. 

„Така аз вярвам, че ще влезем и в едно широко обществено убеждение, че е необходим коректив и на прокуратурата. Например – на независимо от главния прокурор антикорупционно звено, което да може да разследва и съд, и прокуратура. И вярвам, че след още политическа борба, още обществени дебати и настоявания, ще дойде ден, в който самият г-н Цацаров ще притичва да внесе той първи промените в Конституцията, срещу които днес се бори“, заключи Кънев.