БЕРЛИН – Германия реагира на предизвикателствата на терористите с милионна програма за преустройство на посолствата си в кризисни райони. За целта на външното министерство от държавната хазна са отпуснати 200 милиона евро, съобщи днес онлайн изданието на “Шпигел”.

За затварянето на “пробойните” при гарантирането сигурността на посолствата и на техния персонал отговаря лично външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. Най-критично е положението в Ирак, Афганистан, Пакистан и Йемен, сочи експертен анализ с гриф “поверително”, на който се позовава “Шпигел”.

Според документа било крайно наложително осъвременяването на концепцията за сигурност на дипломатическите представителства на ФРГ с цел “по-надеждна персонална и материална сигурност”. Изрично се подчертават “допълнителни предизвикателства - заплаха от мащабни нападения и терористични атаки посредством безпилотни дронове, на които незабавно трябва да се реагира”.

Предвижда се веднага да се сформира екип към Външно, който на място да установи какви допълнителни мерки трябва да се вземат за сигурността на дипломатическите мисии и работещите в тях. За целта дипломатическият състав е призован да окаже пълно съдействие, като изложи своите виждания за пропуски и наложителни промени. Вече е отправена и молба към Федералната полиция и Националната криминална служба да разработят концепции за защита от възможни нападения с дронове, твърди “Шпигел”.

Предвиждат се и милиони инвестиции за саниране на дипломатическите представителства. На много места сградите, собственост на ФРГ, ще бъдат дори съборени. На тяхно място ще бъдат построени нови посолства. Така например германското посолство в Багдад ще бъде преустроено срещу 12 милиона евро. Наред с нова външна защита на сградата ще бъде подсилена с модерна видеосистема за наблюдение. Край консулството на ФРГ в Ербил, столица на кюрдската автономия в Северен Ирак, вече е започвало изграждането на солиден външен зид. Инвестицията е за 5 милиона евро. Макар посолството в афганистанската столица Кабул и сега да изглежда като крепост, не се изключват терористични нападения. Там ще се модернизира входът за автомобили. Предвидената сума за допълнителни мерки за сигурност на амбасадата е 10 милиона евро.
В Исламабад, Пакистан, ще се строи ново посолство за 17 милиона евро, пусковият срок е 2018 г. Ново посолство на мястото на сегашното срещу 20 милиона евро ще се гради и в египетската столица Кайро.

Екипът на Външно в Берлин трябва да предложи допълнителни мерки за сигурност и в посолствата и консулствата на ФРГ в Бейрут, Аман, Триполи и Хартум.

Мисли се и за сигурността на дипломатическия персонал извън посолства и консулства в кризисни райони. Директивата е да се набавят нови бронирани автомобили. Ще се инвестират милиони и за нова комуникационна техника, която да гарантира сигурността на електронната поща между посолствата и Берлин.

Голямата загриженост на Германия за сигурността на задграничните  мисии произтичала от редица нападения срещу западни посолства, твърди “Шпигел”.  Немски дипломати още не можели да преживеят ужаса от 11 септември 2012 г. Тогава ислямисти нападнаха консулството на САЩ в Бенгази, Либия. По това време там беше американският посланик, който беше убит.

Като друг пример за тревога се сочи положението в Йемен, където върлуват главорезите на ислямистката групировка “Ал Шабаб”, базирана в Сомалия. Преди месеци Германия изтегли от страната целия си дипломатически състав.