Българската федерация по вдигане на тежести почва преговори с международната за по-малки наказания на уличените в употреба на анаболен стероид 11 състезатели от националните отбори за мъже и жени. Днес бе обявено, че в Кьолн са отворени и "Б" пробите, като те също са положителни - нещо напълно очаквано. През изминаващата седмица също така окончателно бе потвърдено, че хранителната добавка трайбест е била замърсена със забранения препарат станозолол.

Последното дава основания на щангистите да започнат битка за по-малки санкции, като по този начин спасят националния тим, участието догодина на олимпиадата в Рио де Жанейро, а и целия си спорт в България. Адвокат на БФ по щанги е Борис Колев, популярен юрист в спортните среди, доскоро помагал и на ЦСКА по доста дела във ФИФА и Арбитражния съд в Лозана.

Федерацията ще пледира за минимални санкции. За четиримата, които вече веднъж са имали допинг наказания, ще се преговаря с международната федерация да минат с порицание, тъй като при второ лишаване от състезателни права те ще бъдат извадени от спорта до живот. За останалите надеждите са да минат със санкции между 4 и 6 месеца, като целта е да могат да участват на олимпиадата.

 

"Още не е ясно какво ще се случи с евентуална глоба от 500 хиляди долара, но българската федерация ще настоява за намаляване на сумата. Нямаме тези пари, каза шефът на българските щанги Неделчо Колев. - Министърът на спорта Красен Кралев даде уверение, че държавата ще помогне в преговорите за минимално наказание."

От федерацията няма да съдят фирмата доставчик на препарата "Трайбест". По думите на Колев, собственикът ѝ се е извинил за недоразуменията и поел вината, тъй като и неговите анализи показали наличието на забраненото вещество.

"Отсега нататък ще взимаме само медикаменти за вдигане на самолета", намери сили да се пошегува Неделчо Колев.

Той се извини за поведението си пред журналисти миналия месец в министерството на спорта, като го нарече "арогантно".