Омбудсманът Константин Пенчев е против т.нар. румънски модел за борба корупцията, както и срещу предложението на вицепремиерката Меглена Кунева за създаване на извънреден орган на наказателната власт, защото ще бъде заподозрян, че е орган на изпълнителната власт, която е политическа. Това стана ясно от интервю на Константин Пенчев за предаването „Резонанс” по Евроком.

„Това противоречи на конституционното разделение на властите, аз не искам да чувам и намек от закани, настръхвам като предварително се обявява „вкарването на 30 политици в затвора”, или за „цяло правителство в затвора”, без за това да са се произнесли съд, прокуратура, каза омбудсманът. - Това не са призиви за едно демократично общество, а като защитник на правата на човека – в това число и на политиците, и на магистратите – а те имат същите права като всички граждани, не съм превърженик на никакви извънредни мерки и органи”.

Според него Испекторатът към ВСС трябва да  се преименува на Съдебен инспекторат и да получи нови функции като съдебен ДАНС. Той приветствал увеличаването на правомощията на инспектората, който трябвало да получи независимост  от Висшия съдебен съвет. Тъй като главният инспектор е единственият орган, избран с мнозинство от 2/3 от парламента, то инспекторатът трябва да може да проверява имотни декларации, както и – за конфликт на интереси.

"Не дай, боже, не е добра идея да се забрани на парламента да излъчва своя квота във ВСС", каза още омбудсманът.

Това била гражданската квота в магистратурата, защото в своята квота парламентът предлага не толкова магистрати – съдии и прокурори - т.н. номенклатура, а „видни юристи, преподаватели, и доказани адвокати”.

Пенчев заяви още, че трябва да има конституционни промени, но логиката е първо да се конкретизира конституционна рамка за параметрите им – дали ще са 1 или 30, зависи от предложенията за изменения на Конституцията.

Попитан за предложенията на Мая Манолова от БСП за поправки в Закона за частните съдебни изпълнители общественият защитник обясни, че „банките имат привилегия да запорират сметки и извършват продажба на имоти на длъжници, което наклони махалото на правомощия в защита на кредитора."

„Махалото трябва да се върне в средата, като се даде възможност на длъжника да обжалва оценката на имота си, което сега е невъзможно. Банковото лоби е много силно в държавата, и аз съм скептичен за приемането на тези поправки”, каза Пенчев.