По неофициална информация роми са започнали да се изнасят от размирното с. Гърмен.

"Които имат близки, ще отидат в други краища, докато напрежението утихне", каза кметицата Минка Капитанова.

След като 4-ти ден българи протестират срещу ромските безчинства, тя каза, че снощи се е срещала и с хората в махалата, които били много уплашени. Капитанова определи проблема като чисто социален, но нямал връзка с нейния конфликт с Ахмед Башев. (В интервю ген. Атанас Атанасов от реформаторите, каза, че ставащото в Гърмен е война между две лобита в ДПС - на Башев и на Капитанова, б.р.)

Кметицата коментира и информациите, че се подготвя идване на групи националисти, които да подкрепят българите в Гърмен. Тя призова общинарите, които ги организират, да ги помолят да не идват.

Капитанова каза и че не може да си обясни тромавостта на процедурите от ДНСК срещу стотиците незаконни ромски постройки и призна, че последната една година забавянето е било особено осезаемо.

"Според мен има на централно ниво забавяне", констатира Капитанова.

На място все още е главният секретар на МВР Георги Костов, който обясни, че полицията не може да действа, когато няма жалби. А общо в селото за годината има 4 сигнала за кражби - на теле, на техника и на златен пръстен.

Снощи и министър Румяна Бъчварова посети Гърмен, където беше освиркана от протестиращите българи с викове: "Мафия".

Разбунтуваните хора поставиха ултиматум до седмица да се реши въпросът с ромите. "Страшно ще става, ако двете общности, които враждуват, не общуват помежду си", каза Костов пред Нова тв.

Той каза, че процесът на общуване стартира в 10 ч днес - под егидата на общината представители на двете групи ще влязат в диалог. Костов добави, че полицейското присъствие ще остане колкото е необходимо, но напомни, че това "не е коректно" към други части на страната, които се оголват. В Гърмен регистрираната престъпност е много по-ниска от средната за страната, добави той.