Повече от 80 кинаджии от цяла Европа заклеймиха в петиция „цензурата“ в Мароко, наложила забрана за разпространение в салоните на страната на филма Much Loved, посветен на проституцията в Маракеш. Лентата е на френско-мароканския режисьор Набил Аюш и бе представена на фестивала в Кан.

Мароканското правителство обяви преди дни, че филмът ще бъде забранен за прожектиране в Мароко, защото представлява „сериозно посегателство върху моралните ценности и върху мароканската жена“.

„Тази забрана подхранва най-злостните нападки на консервативните течения в Мароко срещу филма, режисьора Набил Аюш и изпълнителката на главната роля Лубна Абидар, като ги превръщат в обект на смъртни заплахи в социалните мрежи – се изтъква в петицията, подписана от кинорежисьорите и продуцентите. – Филмът очевидно разкрива действителност, която мароканските власти отказват да признаят. Цензурата обаче няма с нищо да промени тази отречена реалност.“

Кинорежисьорите и продуцентите осъждат остро „мракобесничеството и сериозните посегателства върху свободата, които олицетворява тази забрана, а именно: посегателство върху свободата на изразяването, свободата на режисьора да покаже труда си, свободата на зрителите, които ще бъдат лишени от достъп до филма в киносалоните в Мароко“.

Проблемът е бил повдигнат от френския президент Франсоа Оланд пред министър-председателя на Мароко Абделилах Бенкиран на среща с него в петък.