Милиони бежанци живеят в мизерия след най-тежката бежанска криза в историята след Втората Световна война, пише в доклад "Амнести Интернешънъл". А вината е на световните лидери, които са пренебрегнали смъртта на хиляди цивилни, бягащи от войните в Близкия изток и Африка, твърди още международната организация за човешки права.

"Свидетели сме на най-лошата бежанска криза на нашата ера. Милиони жени, мъже и деца се борят да оцелеят на фона на брутални войни, на мрежи от трафиканти на хора и правителства, които следват егоистични политически интереси, вместо да покажат просто човешко състрадание," заяви генералният секретар на "Амнести" Салил Шети.

“Бежанската криза е едно от определящите предизвикателства на XXI век, но отговорът на световното общество е срамен провал," казва още в изявлението си индиецът, работил и за ООН.

Според данни на "Амнести", бежанците по света са над 50 милиона души - подобна цифра не е достигана в последните 60 години.

Докладът, който можете да видите тук, се казва "Глобалната бежанска криза: Конспирация за небрежност" и се фокусира основно върху Сирийската криза.

Близо 4 милиона души са напуснали Сирия, според регистрациите в ООН. Тежестта пада основно върху съседните държави, които са поели 95% от бежанците. В Ливан например, един от петима е сириец, което би било еквивалент на 1,5 милиона бежанци в България, 13 милиона във Великобритания, или 16 милиона в Германия.

Поради това натоварване на инфраструктурата, Ливан е наложило серия от ограничения на бегълците, което е довело до 80% по-малко регистрации от миналата година, въпреки че войната в Сирия продължава. Според доклада, държавите, приели цивилни от Сирия, са получили "почти никаква смислена международна подкрепа", като молбата на ООН за хуманитарна помощ е получила едва четвърт от нужните средства.

В Турция, граничните пазачи използват водни оръдия, за да отблъснат бежанците, бягащи от сблъсъците между ИД и кюрдите близо до дългата граница със Сирия. 

"Амнести" критикува и липсата на реакция по отношение на кризата по масово преселение в подсахарска Африка, където има над 3 милиона цивилни, избягали от конфликти в Нигерия, Южен Судан, Бурунди, Централната Африканска република.

Реакцията на европейските страни не е по-добра, обаче. В Средиземно море операцията "Маре нострум" на италианските власти, която се опитва да се оправи с бягащите по вода от Африка, е довела до увеличаване на бройката удавени, твърдят от "Амнести". 3500 души са загинали, опитвайки се да прекосят Средиземноморието през 2014 г., вече 1865 са мъртвите от началото на 2015-а.

Тежко е положението и за бежанците в югоизточна Азия, където Малайзия, Тайланд и Индонезия правят всичко възможно, за да не допуснат масата бежанци от Бирма и Бангладеш. Това също е довело до смърт и опасност за стотици.

В заключение "Амнести Интернешънъл" имат много ясни препоръки - трябва да се намери място за 1,5 милиона бежанци в следващите пет години, да се направи приоритетно спасяването на хората въпреки местната политика върху имиграцията, да се създаде фонд за бежанци, да се организира глобална среща за справяне с кризата, и да се одобри Конвенцията на ООН за бежанците.