Експертните групи на управляващата партия в Македония ВМРО – ДПМНЕ и на опозиционния социалдемократически съюз (СДСМ) в момента уточняват последните подробности за намиране на решение на политическата криза, съобщи БГНЕС.

Преговорите се водят с посредничеството на американския посланик в Скопие Джес Бейли. Основна тема в преговорите е съставът, продължителността на преходното правителство, реорганизацията на държавните институции, които са на подчинение на изпълнителната власт. Според местната телевизия Алсат М СДСМ иска да контролира вътрешното министерство, обществената телевизия МРТВ и националната агенция по приходите.

Преди ден се проведе поредната лидерска среща с участието на Никола Груевски от ВМРО - ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА. След нея четиримата се договориха за продължаване на диалога. Според Али Ахмети до края на седмицата ще има нова лидерска среща. По неофициална информация от СДСМ искат в преходното правителство да има и дублиращи министри от тяхната партия и този кабинет да започне да действа още през месец ноември, а мандатът на сегашния премиер Никола Груевски да приключи през януари 2016 г.

Напускането на поста от страна на Груевски трябва да съвпадне с приемането на новия изборен кодекс, който ще забранява политически лидери да изпълняват и длъжността на министър-председател три месеца преди започването на изборната кампания.