Откакто се върна в МВР през февруари, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е неутрализирала 17 организирани престъпни групи с 80 участници. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатско питане в Народното събрание. 

Образувани са 159 досъдебни производства, приключена е работата по 50 от тях, а 11 са с обвинително заключение. На 291 лица са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК - за организирана престъпна група, каза още Бъчварова.

Тя се похвали още, че за тези 4 месеца са проведени 25 спецоперации, като 8 са срещу организирани банди, а 17 са били съвместно с националната и с граничната полиция, със СДВР, ДАНС, агенция "Митници" и чужди партньори.

Допълнително са образувани 14 следствени дела с обвинения на 5 лица - и всичко това, докато тече процесът на преместването на службата от ДАНС във вътрешното ведомство.

Бъчварова напомни още, че при при правителството "Орешарски" преместването на службата в ДАНС е отнело 6 месеца, а сега само 3. Тя подчерта, че тогава много служители са преминали през различни тестове с единствена цел да бъде прекратено трудовото им правоотношение.

Щатът сега е оптимизиран с 37 %, поясни още Бъчварова.