Кой ще се ползва с охрана и транспорт от НСО? - "Главният хидролог на държавата", както наричат Ахмед Доган и бившите премиери Пламен Орешарски и Георги Близнашки.

Или поне с това твърдение Реформатори и Патриоти в един тон се опитаха да прокарат изменения в законопроекта на партньора си в управлението ГЕРБ, с който се уреждат функциите на Национална служба "Охрана". 

Въпреки всички заявки, че с приемането на закона ще се свие кръгът на охраняваните лица, всъщност се случи точно обратното. По предложение на ГЕРБ, в лицето на председателя на комисията за контрол на слубжите - Димитър Лазаров, е било прието на тайно заседание на комисията, държавни гардове да бдят и над "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата". Което оставя широко поле за тълкувания - е ли например почетният председател на ДПС или пък собственикът на КТБ Цветан Василев лице, свързано с националната сигурност, финансовата стабилност на държавата или не. Кой ще бъде охраняван и по какъв начин ще решава специална комисия, включваща началника на НСО, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и главния секретар на МВР.

"Това не са длъжностни лица. Да, има такава хипотеза, има и такива важни лица. Но нека да се добави, че охрана от НСО им се осигурява, ако същите не разполагат със собствени средства за осигуряване на охрана. Ако тези лица разполагат със собствени средства, ако са заможни, ако представляват общности, които могат да поемат охраната, не бива държавата да харчи пари за това. В противен случай това е поредното разхищение", предложи реформаторът Атанас Атанасов.

Колегата му в Блока Петър Славов поиска мотивите и основанията за охраната на едно такова лице се обявяват публично, ако все пак се реши, че предложението на Атанасов отпада и остава това на ГЕРБ. 

"Да не се посочват имената на лицата, за да не се застрашават, но пък е и редно данъкоплатецът да знае за какво плаща", мотивира се реформаторът.

Валентин Касабов (Патриотичен фронт) призова предложението на Атанасов да бъде прието. И направи препратка към вмъкването на въпросния текст на Лазаров и почетният председател на ДПС - Доган.

"Да не се правим на хора, които уж не разбираме! Става дума за главния хидролог на държавата, чието основно занимание е да гуляе по софри! Да не се превръщаме в сарайска държава!", заяви Касабов, визирайки консултантския договор на Доган за "Цанков камък".

Предложенията на Атанасов и Славов обаче бяха отхвърлени и отново остана вариантът на ГЕРБ. Така в крайна сметка бе решено лица, за които се смята, че са важни за националната сигурност, но не са ддлъжностни такива, да получат държавна охрана за сметка на данъкоплатеца. 

Оспорен от Атанас Атанасов бе и текстът за държавни возила на бивши първи. Той предложи бившите премиери и парламентарни шефове да се ползват от специализиран транспорт (разбирай, автомобил с шофьор) в рамките на само една година от освобождаването си от поста. ГЕРБ предложи срокът да е до 4 г. Предложението на Атанасов обаче отново бе отхвърлено.

"Колеги, това е безплатен транспорт, това не е охрана. Това предлага този текст на тези лица", призова генералът народните избраници при искането си за прегласуване. Но предложението му пак не бе прието.

И така отново мина вариантът на ГЕРБ.

"Колеги, с предния текст дадохте 4 г. безплатен транспорт на Орешарски и на Близнашки", отбеляза Атанасов.

БСП пък напусна дебата още в началото, след като бе отхвърлено предложението й НСО да мине от президента към шапката на МС, както и да се девоенизира. Филип Попов определи настоящото положение на НСО като "президентска преторианска армия"Така остана сегашното състояние - гардовете да са към "Дондуков" 2.