Само ден след многобройните ми - и позитивни! - срещи със светските власти, се сблъсквам с църковните. 
Усещането е неприятно, като да се опитваш да хванеш охлюв - слузест, мазен, огъващ се във всички посоки...

Да видим какво ни казва църквата и да се замислим защо "Извънредното обръщение" напомня на думите на пловдивския владика Николай, който преди броени дни сподели ЛИЧНОТО си мнение с нас.

"Както обикновено, Църквата ни бива обвинявана в пасивност."

Това "както обикновено" е интересно наблюдение от страна на владиците. Защото 45 години БПЦ беше не просто пасивен наблюдател на дехуманизацията на обществото, а активен участник - патриархът се возеше на "Чайка" от контингента на УБО, а голяма част от Св. Синод бяха агенти на ДС.

"Нека се знае, че в хилядолетния опит на Православната църква не се предвижда вземането на прибързани решения, продиктувани от моментни ситуации."

Какво щастие за 48 хиляди наши сънародници евреи е, че Светия Синод през 1943 г. не е разполагал с това "знание". Но какво нещастие е за всички хора, че днешният Св. Синод използва този "хилядолетен опит". Впрочем, ако е хилядолетен, тогава защо БПЦ на владиците Стефан и Кирил... не го е знаела?

"Нито пък вземането на решения под влиянието на популистки съображения и с намерение да се угоди на някакво мнение, което се приема в дадения момент за меродавно."

Вероятно заповедта на пловдивския владика всички камбани в града да бият по случай сватбата на тогава тв-водещия Николай Бареков не е била издадена под влиянието на популистки съображения?

"По своя характер Православната църква е длъжна да мисли с категориите на Свещеното Писание, Божиите заповеди, така също и с категориите на историята, което означава да промисля позициите и решенията си с оглед на последствията от дадени събития и как те биха се отразили дългосрочно на православния народ, на паството ни, което Господ Иисус Христос е поверил на нашите грижи."

Коя е тази Божа заповед, която казва "Не отваряй дверите на своята къща за страдащите и търсещите милост"? 

А паството кой го повери на грижите тъкмо на тези владици в Св. Синов - Господ Иисус Христос или ДС, която си подбираше внимателно кадрите? Защото през 2012 г., когато бяха отворени досиетата на митрополитите, се оказа, че от 15 души... 12 са били агенти на ДС. 

И накрая - за категориите на историята... дали ако така мислеха през 1943-а година, тогавашните владици щяха да спасят 4/5 от българските евреи или щяха да ги жертват - така, както днешните искат да пожертват бежанците?

"Това се отнася особено за ситуации като тази с бежанската криза. Ситуация, която по своя характер, освен моментните въпроси на материалното обгрижване и материалната солидарност с прииждащите тук хора, поставя въпроси за стабилността и съществуването на Българската държава, по принцип."

Светият синод, неясно въз основа на какви факти, твърди, че бежанската криза поставя под съмнение съществуването на българската държава?!? Къде са МВР, ДАНС, президент, премиер и председател на Народното събрание, та си мълчат и не ни алармират?

"Както и въпроса за това в какъв духовен контекст, в каква духовна среда, ще пребивава православният български народ, ако този поток продължи до степен, в която да бъде разместен съществуващият етнически баланс на територията на нашето Отечество България, която Бог е определил православният наш народ да обитава."

Е, все пак нашият народ обитава тази територия около 200 години ПРЕДИ княз Борис I да реши да избере източното православие пред католицизма на Рим. С други думи, не нашият Бог, а по-скоро Тангра определи тази територия за обитаване от българите. Прочее, с какви факти разполага БПЦ, които да предполагат, че този "поток" ще продължи? Може ли БПЦ да приеме, че например 300,000 мюсюлмани не са много, защото ще възстановят "съществуващия етнически баланс" към края на 1988 г., когато вероято повече от 12 души от Св. Синод са били агенти на ДС? Но, почакайте - тогава е имало и още 1,5 милиона християни... Ще иска ли БПЦ да се върнат в България, за да запазят баланса? Или пък ще призове да се затворят границите, за да не напуснат тази година територията, определена от Бога, още 22,000 души (толкова ще сторят това през 2015 г.)?

"През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора. Вълна, която придобива всички белези на нашествие."

Усещате ли, уважаеми хора, как БПЦ използва езика на омразата? Полека-лека тоновете стават все по-мрачни... Но да видим какво следва....

"Но нека е също така ясно, че Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие. Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините."

За коя война говори БПЦ? "Война" е едно нещо. "Гражданска война" - друго. "Религиозна война" - трето. Може би БПЦ ще ни просветли с някакво откровение свише, за да разберем за каква война говорят?

"Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност..."

Е, ако не ги делят по вяра и народност, тогава защо малко по-горе обясняват, че бежанците може да спомогнат да бъде "разместен съществуващият етнически баланс на територията на нашето Отечество"? Как ще го нарушат този баланс, след като за БПЦ няма значение какви са по вяра и народност бежанците? Или може би има значение?

"За тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не."

Кои оскъдни ресурси? С които дядо Николай си купи "Ролекс"-а или с които не иска да си плати таксата смет? Но да видим по-нататък, защото става още по-страшно...

"Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава."

Хммм, я да видим - след като според БПЦ всичко се извършва по разпореждане на Господ, тогава не трябва ли да се приеме и бежанската вълна като знак свише? Може би като изпитание за истинските чувства на благочестивите ни съграждани? Или като наказание? Защо БПЦ не ни просветли по тази тема? И може ли да ни обяснят владиците как точно ще изчезнем като държава? Така, де - като са казали "А", да кажат и "Б", "В" и т.н.

"БПЦ призовава българското правителство... да постави най-остро и категорично въпроса за незабавно прекратяване на войните в Близкия изток и Северна Африка... Прекратяването на войните е първото и задължително условие за решаване на проблема и това прекратяване на войната следва да е първи дълг на всяко правителство, което иска да покаже човеколюбие и съблюдаване на европейските принципи на хуманността."

Да помислим заедно, уважаеми хора - разбирате ли какво ни казва Св. Синод? БПЦ продължава да твърди, че в тези два региона има войни, които се водят не от враждуващи помежду си групи, а от (Запада?) срещу (??). Слагам въпросителни знаци, защото не знам какво си мислят в БПЦ, техните мисли са непостижими за обикновените миряни, за гражданите на републиката.

Но Св. Синод не се спира: 

"Искаме нашето правителство да постави пред международните организации въпроса как е гарантирана междурелигиозната толерантност в Египет, Сирия, Ирак и т.н. и какви мерки ще вземе световната демократична общност за гарантиране спазването на този принцип в тези страни."

Значи, от една страна БПЦ говори за войни, от друга най-накрая споменава три държави, от трета иска "световната демократична общност" да вземе мерки за гарантиране спазването на междурелигиозната толерантност, а от четвърта иска да няма война. Вие разбрахте ли нещо от лъкатушенето на светатасинодска мисъл?

И накрая БПЦ отсъжда, че е: 

"добре бежанците, които евентуално бъдат приети по квота и за които Българската православна църква изразява готовност да помогне в полагането на грижи, да са такива, които биха се чувствали добре сред нас."

Понеже не е ясно кой би се чувствал добре сред нас, след като ние самите не се чувстваме добре сред нас си, да видим какво още ни откриват митрополитите:

"И за които грижата, полагана за тях именно от една православна християнска общност, не би представлявала морален или друг проблем. Защото, ако те биха имали проблем да приемат подкрепа от християнска общност, то това ще означава, че християнската общност в бъдеще би имала по-голям проблем, отколкото в момента подозираме."

Онзи ден по телевизията показаха млада жена от Афганистан, която говореше на по-добър български от този на средния българин. И беше усмихната. Тя дали има проблем или проблем има "християнската общност", която трудно приема или въобще отказва да приема факта, че афганистанката говори български? 

И по-важното от това дали бежанците имат проблем да приемат "подкрепата от християнската общност" е, че "християнската общност" не се е залетяла да им предлага тази подкрепа. Това си личи не само от репортажите по телевизията, но и от това, че бежанците предпочитат да не минават изобщо през България.

И накрая - дали митрополитите знаят, че става дума за предоставяне на постоянен бежански статут на има-няма 700 души?