Директорите на турската полиция, на разузнаването и на службите за сигурност са отстранени от длъжност, докато тече разследването на терористичния акт от събота, 10 октомври.

Това се посочва на сайта на турското Министерство на вътрешните работи.

При атентата в непосредствена близост до централната гара в Анкара избухнаха два взрива. Кървавата драма се разигра преди началото на митинг.

Протестът, за участие в който пристигнаха хиляди от цялата страна, целеше да се сложи край на насилието в Турция чрез сключване на примирие между властите и кюрдите. Той беше организиран от прокюрдски активисти и правозащитници.

Сред събралото се множество бяха взривени две бомби най-вероятно от камикадзета. 97 души загинаха, над 500 бяха ранени, някои от които продължават да са в тежко състояние.

С отстраняването на шефовете на силовите структури се цели да се попречи на евентуална намеса в хода на разследването, което трябва да е ефективно, твърдят от турското МВР. Няма обаче съобщение дали след приключването на следствието суспендираните ще запазят постовете си.

Днес премиерът Давутоглу обяви, че следите на терористите водят към джихадистите и кюрдите от ПКК.

А в. “Хюриет” съобщи, че единият от камикадзетата е бил отдавнашен познайник на полицията като привърженик на терористичната организация "Ислямска държава". Той бил на специално обучение в лагер на ИД, където овладял конструирането на бомби самоделки. След това се завърнал в Турция. Тогава обаче дирята му се загубила.

Според други източници вторият атентатор от събота бил брат на камикадзето, което през юли т. г. се взриви в турския град Суруч, на границата със Сирия. Тогава загинаха над 30 души.

След сегашните взривове турските власти са подложени на яростна критика. Правителството е обвинянаво, че е било информирано за предстоящите нападения, но не е предприело нищо.

Дори президентът Реджеп Ердоган вчера призна, че най-вероятно службите за сигурност са допуснали пропуски в работата си. Държавният глава разпореди спецследствие, което да се наблюдава пряко от президентството.

Това, разбира се, в една правова държава е недопустимо. Вероятно стъпката цели успокояване на духовете в Турция и внушение, че централната власт няма нищо общо с атентатите и е заинтересована от разкриването на авторите им.

На прицела на народния гняв е и вътрешният министър Селами Алтънок, но засега той категорично отказва да подаде оставка.