Тази сутрин стотици граждани от цяла България изпратиха сигнали до медиите и до Централната избирателна комисия (ЦИК) за това, че членовете на секционните избирателни комисии (СИК) не дават веднага бюлетината за референдума, а питат хората дали искат да гласуват и в допитването. Това предизвиква забавяне и съмнения за толериране на изборите за местна власт пред гласуването за референдума. 

Членовете на СИК навсякъде обясняват действията си - макар и различни, с получените от ЦИК указания. (Междувременно падна сайтът на ЦИК)

Клуб Z разполага с методическите указания, които ЦИК е изпратила до Общинските и секционни избирателни комисии. В тях протичането на гласуването за местна власт е описано отделно от гласуването за референдум. 

Ето част от документа:

"...

ІV. ДЕЙСТВИЯ ПРИ ГЛАСУВАНЕ

А. Гласуване в изборите за общински съветници и за кметове

Предоставяне на бюлетина на избирателя

След като избирателят се легитимира и след като данните от личната му карта/зеления паспорт (за родените до 31.12.1931 г. включително) бъдат вписани в избирателния списък, член на СИК откъсва по една бюлетина от кочаните с бюлетините за общински съветници и с бюлетините за кмет на община/район/кметство, полага печат на гърба на всяка от тях и ги предоставя на избирателя за гласуване.

...

(следва още една страница преди да дойде ред на гласуването за референдума - б.р.)

...

Б. Гласуване в националния референдум

1. След като гласоподавателят се легитимира пред СИК с лична карта или зелен паспорт (за родените преди 31.12.1931 г. включително), член на СИК вписва данните от документа за самоличност на гласоподавателя в списъка за гласуване в националния референдум. Задържа документа за самоличност при себе си.

2. Подава на гласоподавателя бюлетина и непрозрачен плик за гласуване в националния референдум.

3. Гласоподавател, който желае да гласува и в националния референдум, и за общински съветници и за кметове, получава от СИК бюлетините за тези видове избори и за националния референдум и влиза в кабината с всички бюлетини наведнъж."

Тези подробни методически указания са разбрани по различен начин от различните СИК-ове.

На някои места подават всички бюлетини в началото и проверяват избирателите в двата списъка. 

На други места ги питат изрично дали ще гласуват и за референдума, след което ги проверяват в двата списъка и хората се отправят към "тъмната стаичка" с всички бюлетини.

На трети места пък хората първо гласуват за местна власт, после се нареждат отново на опашката, за да бъдат проверени в другия списък и да гласуват и за референдума, ако искат.

На четвърти места пък има две опашки, две "тъмни стаички" и гласуването за местна власт и за референдум се провежда напълно отделно едно от друго.

ЦИК твърди, че всичко е ясно.