От 18 ноември започва първичното публично предлагане (IPO) на "Нео Лондон Капитал", съобщи Българската фондова борса. Компанията предлага до 400 000 свои акции, всяка с номинал от по 100 лв., като в най-оптимистичния случай смята да набере 40 млн. лева. За да е успешно нейното IPO, до 21 декември тя трябва да намери купувачи на 120 000 бройки - 12 млн. лева.

"Нео Лондон Капитал" е новосъздадено дружество, което няма бизнес история, но има план. В проспекта, представен пред инвеститорите, пише, че дружеството възнамерява да извършва инвестиционна дейност в недвижими имоти в гр. Лондон, Великобритания, като придобива права на собственост върху сгради в процес на изграждане, трансформация и реновация, с жилищно предназначение и в последствие ги продава на обособени части близко до или на датата на приключване на строителните работи и датата на издаване на всички необходими разрешения за ползване.

"Нео Лондон Капитал" се притежава от пловдивския частен съдебен изпълнител Величко Апостолов. Управител на компанията е неговата съпруга Красимира Вълчева-Апостолова.

Ако проектът на "Нео Лондон Капитал" за набиране на средства успее, това ще е второто дружество, което прави успешно IPO тази година. През октомври софтуерната компания "Сирма Груп Холдинг" набра 11,5 млн. лв., а акциите ѝ ще се търгуват на борсата от 16 декември.

Междувременно БФБ обяви, че за да улесни процеса по първично публично предлагане, премахва т.нар. променлива част от дължимата такса при записване на акции. Тя ще се внася само ако IPO-то е успешно.

Досега таксата беше 0,075% от стойността на сделката, но не по-малка от 1 лев.