Имигрантите, които остават в България, а не продължават пътя си към западноевропейските страни лесно може да се радикализират. Причината - бедност и социално изключване, тъй като страната ни не им предлага стабилни социално-битови и финансово-икономически условия на живот.

"По отношение на потока от незаконно влизащи в Република България имигранти е известно, че се стремят към държави - членки на ЕС, осигуряващи стабилни социално-битови и финансово-икономически условия, но не и към връщане в страната на произход. В същото време оставащите в Република България имигранти не могат да получат в пълна степен очакваните от тях придобивки. В тази връзка степента на радикализацията на тези общности лесно може да ескалира от нулева до критична под влияние на разнородни фактори".

Това гласи част от анализа на правителството, прикрепен към стратегията за борба с тероризма с хоризонт 2020 г., която министрите предстои да одобрят. В текста, публикуван за обществено обсъждане, се изброяват основните източници на рискове за България от терористични атаки. Тези рискове са публично известни, но в по-голямата си част не и публично артикулирани от властта.

Освен неинтегрираните бежанци като потенциални терористи, от кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова, автори на доклада, посочват като радикалисти и потенциални техни помагачи и други изолирани и маргинализирани общности в страната.

"Представители на български местни общности, дори без самите те да се стремят към участие в бойни/терористични действия в Сирия или Ирак, биха могли да подпомагат пътуващите през страната европейски бойци", се допълва в стратегията. 

Като рискови се посочват още лицата, които завършват рерилигоизно обчение извън България, както и тези, които се връщат в страните си по произход и преминават транзитно през наша територия. 

"Участието на страната в световната антитерористична коалиция и наличието на български контингенти в различни кризисни точки по света прави Република България потенциален обект на терористични действия", се посочва още в анализа на риска.

"Традиционните правоохранителни методи и техники на дейност не са достатъчни за противодействие на процесите на радикализацията", се казва в заключение.

Стратегията идва на фона на решението от последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност миналата седмица за създаване на антитерористично законодателсто. В плана за изпълнението й са разписани конкретни мерки по години до 2020 г.