Непалските гидове на Еверест заявиха, че ще напуснат планината и няма да се включат в катеренето този сезон в памет на загиналите си колеги.

"Проведохме дълга среща и решихме да прекратим изкачванията тази година, за да почетем паметта на загиналите ни братя. Всички шерпи застават зад това решение. Някои водачи вече си тръгнаха, други ще го направят след седмица", каза Тулси Гурунг, планински водач в Хималаите, цитиран от "Франс прес".

Неговият брат е един от изчезналите, след като лавина убива 13 шерпи, а трима остават под снега. "16 души загинаха в тази планина през първия ден от изкачването. Как да отидем пак?!", казва друг планински водач. Шерпите заплашиха да прекратят изкачването на връх Еверест и дадоха ултиматум на правителството. Те настояха за по-голяма компенсация, реформа на застрахователните обезщетения и осигурителния фонд. Решението за отказ от работа през този сезон зависи от изхода в преговорите с правителството. Западните алпинисти напуснаха базовия лагер и заминаха за столицата Катманду днес, за да търсят решение на проблема.

"Те твърдят, че обезщетението не е единственият проблем. Решиха да затворят Еверест тази година в памет на загиналите", каза Ед Марцек, алпинист от САЩ. А сезонът за изкачванията почва сега.

Шерпите печелят между 3000 и 6000 долара на сезон, но покритието на застраховката им почти винаги не е адекватно в случай на инцидент. Над 300 души, повечето от които местни водачи, са загинали под 8848-метровия връх от първото изкачване на Едмънд Хилъри и Тензинг Норгей през 1953 г. Преди броени дни се навършиха 30 години, откакто българин за първи път покори Еверест. Христо Проданов стъпи на покрива на света и не се върна.