Достъпът на граждани до обществена информация от държавните институции вече ще бъде значително по-лесен. Това става ясно от приетите на второ четене промени закона за достъп до обществената информация.

Промените предвиждат създаването на т.нар. портал за отворени данни. В него данни от държавните институции ще се публикуват в отворен код - машинен код, който да е достъпен за граждани. Чрез него те ще могат свободно да имат достъп до информация от администрацията. Този портал трябва да е факт до 1 юли 2017 г. Всяка година правителството ще определя институциите, които трябва да публикуват данни в отъворен код. Така реално гражданите ще имат достъп до същата информация, какъвто има и администрацията.

В промените бе записано, че институциите по-трудно ще могат да се позовават на търговската тайна, за да отказват информация. При наличие на голям обществен интерес тази тайна ще пада.

Дружествата със 100% държавна или общинска собствено вече ще са задължени да дават обществена информация. Така например БЕХ и министерсво на икономиката няма да могат да отказват информация за проекта "Южен поток", какъвто случай имаше по време на мандата на правителството на Пламен Орешарски. Не бе прието обаче предложението дъщерните дружества с поне 50% държавно участие да предоставят задължително такава информация.

Отпаднаха таксите при повторно използване на информацията, а таксата за първо използване няма да е по-висока от разходите за нейното доставяне. Вече ще има възможност достъпът до обществена информация да може да се осъществява по електронен път, ако заявителят желае това.