"Едно е да режеш от асфалта, друго от човешки съдби". С тази важна мисъл президентът Росен Плевнелиев поздрави работещите във ВМА за 124-годишнината от създаването на болницата. 

На церемонията не липсваха държавници и политици. Освен президента тук бяха премиерът Бойко Борисов, двамата принципали - министрите на здравеопазването и на отбраната Петър Москов и Николай Ненчев.

Борисов и Плевнелиев демонстрираха много топли отношения. Дни по-рано премиерът възрази на президента, който обяви, че Русия води хибридна война с нас.

Репликата на Плевнелиев на празника на ВМА беше по повод спестените от болницата 21 млн. лв. Докато говореше президентът се обърна и към Борисов. „Г-н министър-председател, спомняте си прословутата магистрала „Тракия”, която беше договорена за 810 млн. евро и не беше направена, договорът е ясен, въпреки че беше засекретен, аз като министър на регионалното развитие го сложих на сайта на министерство. Магистралата има ли я сега - има я, същата като проект, договорена за 240 млн. евро вместо 810 млн. евро”, каза той. Според Плевнелиев спестените 21 млн. лв. на ВМА са същото, но с по-голяма значимост, тъй като е едно да режеш от асфалта, друго е да режеш от човешки съдби.

Борисов и Плевнелиев водят оживени диалози.

 

Стига се и до прегръдки.

Борисов вкара личен елемент. "Тук се чувствам като у дома си, защото съм лежал в тази болница".

И добави: „Президентът винаги съумява по-сърдечно и с чувство да каже какво мислим за вас. Пожелавам на всички българи да сме една здрава нация, защото и тази година това, което Москов предложи, сме се опитали да го подкрепим - 120 млн. лв. за НЗОК, 20 млн. лв. за спешната помощ, 56 млн. лв. повече за отбрана”, добави Борисов.

Военният министър направи съобщение, което пряко интерисува работещите във ВМА.

"Сериозно обмислям и считам, че е справедливо да дам възможност на всички практикуващи лекари във ВМА да продължат да изпълняват задълженията си и в извънработно време", каза Ненчев, цитиран от БГНЕС. 

"Свикнал съм да спазвам стар християнски завет - "Да бъдем бързи на слушане и бавни на говорене". Фактите говорят сами. Благодаря ви за куража, правим и ще продължим да правим всичко, за да се чувствате добре", увери лекарите министърът. "Тук съм, за да ви благодаря и помоля за още малко търпение. Ще направим всички възможно, за да променим статута ви, така че да се чувствате по-добре", обеща още той.

Здравният министър Петър Москов  похвали ВМА, че взетите мерки водят до конкретен резултат, което не остава незабелязано от правителството. Москов съобщи още, че от следващата година спешния прием на болницата ще стане част от общия проект на правителството за промяна на инфраструктурата на спешните приемни отделения.