И ВСС, и прокуратурата трябва по един прозрачен и достатъчно убедителен за обществото начин да извършат проверките по скандала със записаните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Този призив отправи днес правосъдният министър Христо Иванов в интервю за БНТ.  Това е в интерес и на институциите, и на засегнатите лица, посочи той.

„Проверките трябва да са достатъчно прозрачни, а резултатите от тях трябва да са убедителни, каквито и да са те. Очевидно е, че общественото доверие в органите, които трябва да ги извършат, не е особено високо (т.е. - Етичната комисия на ВСС и прокуратурата, б.р.)и на карта е поставен огромен залог", каза Иванов.

Той напомни, че трябва да сме сигурни, че ако се разкрият нередности, те няма да бъдат заметени под килима, а и за самите лица, които се споменават вътре, най-добрата защита за тяхното добро име е проверките да са убедителни. Иванов определи, че този път или ще се даде ясен отговор, който ще бъде началото на регенерацията на доверието в правосъдието, или отново ще заметем под килима тези събития.

ВИЖТЕ РЕЧТА НА СОТИР ЦАЦАРОВ СРЕЩУ ХРИСТО ИВАНОВ ВЧЕРА ВЪВ ВСС

"Много се радвам, че прокуратурата вчера обяви, че започва разследване, сега ѝ предстои важната задача да обясни на обществото как точно ще се случат тези проверки, така че да отпаднат съмненията, че те биха били недостатъчно мотивирани“, каза Христо Иванов, явно визирайки, че по конституция всеки български прокурор е подчинен на главния.

"Към момента вече са налице не само записите, които очевидно са незаконни, но има и твърдения на конкретен човек, който застава с името си, а това наистина е важно развитие на ситуацията", заяви министърът. Той напомни както и вчера преди ВСС, че съдия Ченалова беше уволнена в резултат на негово предложение  за дисциплинарно производство.

На въпрос на водещия министърът посочи, че медийните атаки срещу него се засилиха особено рязко, след като преди около 3 седмици той първи призова да се направи проверка по изтичащите тогава все още само разговори. Три седмици по-късно резултатът е започнала проверка във ВСС, а вчера и главният прокурор обяви, че започват някакви следствени действия.

„... Но междувременно аз бях обвинен във всички възможни мислими и немислими грехове. И атаките, и съпротивата на ВСС да се направи проверка, съвпадат много добре. Така че за мен е ясно, че причината за тези атаки е огромният кръг от интереси и лобита, които биха били засегнати, ако този чорап се разплете наистина“, каза министърът.

Иванов припомни, че на същата ожесточена медийна атака в същите издания беше подложен и когато през пролетта поиска образуването на дисциплинарни производства срещу Ченалова и Янева.

Христо Иванов заяви, че няма никакво съмнение, че реакцията на институциите по т. нар. „Яневагейт“ ще бъде предмет на наблюдение от страна на ЕК. И изрази задоволство, че в крайна сметка колкото повече шум се вдига, толкова повече става очевидно, че се налага институциите да се заемат с проблема.

На въпрос има ли страх да се говори за прокуратурата и нейните проблеми, министърът посъветва да се направи преглед на медийните публикации от последните седмици и месеци.

„В момента, в който се появи и най-слабият нюанс на въпрос за качеството на работата на прокуратурата, някой веднага почва да пищи, че искат оставката на главния прокурор. Това е адски  смешно, не съм сигурен, че прави услуга на някого, включително и на главния прокурор“, каза Христо Иванов.

Потенциалната клиентела на прокуратурата е много широка и тя очевидно е загрижена нещата да не се променят, коментира той.