Европейските вътрешни министри обсъждат днес в Брюксел мерки за борба с тероризма, миграционната криза и въвеждане на европейски регистър за пътниците в полети.

Европейският комисар по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос каза на влизане в срещата, че тя е най-важната досега по тези въпроси. Той призова държавите-членки към единство и действие на ниво ЕС, но настроенията сред тях изглеждат различни.

Датчаните вчера отхвърлиха на референдум по-тясно ангажиране на страната им с европейските политики в областта на правосъдието и вътрешните работи. Тя, както Великобритания и Ирландия, има изключение от тях съгласно договора си за присъединяване.

Силен е натискът за възстановяване на контрола по вътрешните граници на европейската зона без паспортни проверки известна като Шенген.

Засилва се опозицията срещу механизма за квотна релокация на мигранти от държавите от предната линия (в момента Гърция и Италия) в други страни на съюза. Словакия го атакува в Съда на ЕС в Люксембург.

Това е още един удар върху и без това бавната работа на механизма, който трябва да пренасочи 160 000 сирийци, иракчани и еритрейци от двете цитирани страни в други части на ЕС до септември 2017 година. До момента са преместени под 200 души.

От 11 предвидени „горещи точки“ в Италияи Гърция за регистриране и отсяване на мигрантите с право на международна закрила в ЕС работят две – на островите Лампедуза и Лесбос.

„Това, което очаквам днес, е, че държавите-членки ще се ангажират веднага да действат по всички тези въпроси – пътническия регистър, тероризма, , горещите точки, релокацията и Европол“, каза Аврамопулос. „Разчитам много да духа на отговорност, на ангажимент и на европейския дух, който трябва да преобладава днес“.

„Времето вече не е наш съюзник“, добави той. „Днес е много важен ден. Сега е моментът да се действа. През цялото време имахме много, много срещи като тази, но тази е най-важната“.

Коментирайки резултатите от референдума в Дания обаче белгийският федерален вътрешен министър Ян Ямбон предупреди, че ЕС трябва да внимава докъде си позволява да се меси в сферата на вътрешните работи, където държавите-членки запазват голяма степен на национални компетентности.

„Мисля,  че Европа сега трябва много да внимава какво прави, защото виждаме, че в определени страни има някои възражения срещу някои развития в Европа и мисля, че това е сигнал, който трябва да имаме предвид“, каза той.