БЕРЛИН – Месец преди посещението си в Москва баварският премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер изразява съмнения относно продължаването на икономическите санкции, наложени от ЕС на Русия.

“Санкциите нанасят огромни щети на баварската икономика и на селското стопанство. Длъжни сме да се занимаем с въпроса дали е оправдан този автоматизъм – веднъж санкции, завинаги санкции”, заявява Зеехофер пред неделното издание на в. “Билд” – “Билд ам Зонтаг”.

Баварският лидер ще се срещне с руския президент Владимир Путин на 4 февруари в Москва. Още през декември пред германската новинарска агенция ДПА той постави под въпрос санкциите спрямо Русия. Те бяха наложени от ЕС на 1 август 2014 г. заради политиката на Кремъл по отношение на Украйна и анексията на Крим.

Сега, както и тогава, Зеехофер зове за вербално разоръжаване:

“Колкото по-бързо се отвърнем от реториката на студената война, толкова по-добре ще е за Бавария, а и за Германия.”

Пред “Билд ам Зонтаг” Зеехофер не подминава и бежанския проблем, настоявайки Германия да наложи горна граница за прием на мигранти – максимум 200 000 души годишно.

От опита от изминалите години той можел да каже:

“В Германия нямаме проблем с приема годишно на 100 000 до максимум 200 000 кандидати за убежище на хора, бягащи от граждански войни. Тази бройка може да се понесе, а и така ще функционира и интеграцията. Всичко, което е над тази цифра, за мен е прекалено много.”

Зеехофер уточнява, че бил наясно, че с приема на 200 000 бежанци потокът към Германия на други мигранти нямало да секне. Той визира граждани на държави от Европейския съюз, които имат право на свободно придвижване. Според баварския лидер във ФРГ ще пристигат по 500 000 такива граждани годишно, което било допълнително изпитание за държавата.

Връщайки се към бежанците, той заявява:

“Ако не се вземат мерки, броят на бежанците през 2016 г. значително ще се увеличи в сравнение с миналата година. Главната цел за 2016 г. трябва да е ограничаване на притока. Твърде далече сме от тази цел.”

Зеехофер посочва, че всеки ден през декември м. г. в Бавария са пристигали по 4000 бежанци. За година това правело 1,5 милиона души. С такъв поток нито една държава не би се справила, колкото и мощна да е тя. Поради тази причина бил крайно наложителен обрат в бежанската политика на Берлин.

Зеехофер призовава към Германия да се прояви солидарност, особено от Европа, но не само:

“Кое му е християнското, когато една страна като Германия се оставя сама да реши бежанския проблем в света? Християнско би било, ако най-сетне всички държави от ЕС изразят готовност да приемат бежанци от райони на войни. В Европа сега егоизмът е по-голям, откогато и да било. Към това трябва да се прибави и отговорността на арабските държави и на САЩ. Заради последните (САЩ- б. р.) възникакнаха някои проблеми, които предизвикаха бежанския поток.”

Хорст Зеехофер настоява и бежанците да бъдат задължени да се интегрират:

“Ние искаме нуждаещите се от закрила хора, които идват при нас, да живеят с нас, а не край нас и дори срещу нас. Изобщо не би следвало да се води дискусия по задължението към интеграция. Та това е ясно като бял ден.”