Логиката казва, че по-скоро не би следвало да има предсрочни избори, но действителността може да каже друго.

Така политологът Първан Симеонов коментира в Нова тв въпроса дали ще има предсрочен парламентарен вот през 2016 г.

Бойко Борисов все пак е суетен човек - едва ли иска в учебниците по история да пише, че два пъти се е оттеглял. Разбира се, той може да се изкуши да отиде на такива избори, за да се преутвърди, каза шефът на "Галъп".

Той видя "изкушентието" в това, че в нова конфигурацие вероятно ще има повече места за ГЕРБ, но лидерът на партията пак ще трябва да работи с хора, с които не иска да робити.

А той им намери цаката на своите съюзници - разделя ги и ги владее, каза Симеонов.

Той все пак подчерта, че инстинктите на обществата в такива ситуации са да се хващат за сигурното. Той отбеляза, че мнозина натискат за предсрочен вот и макар че един от основните натискащи - Лютви Местан, вече го няма, това може да направят улицата или обстоятелствата.

По повод прогнозите на ВМРО, че може да се създаде радикална турска партия у нас, той каза, че анализът му се струва верен. Но трябва да се види кое е по-малкото зло - дали да има две движения, които да се състезават за гласовете на българските мюсюлмани, или те да продължат да са монопол на една партия.

"Този сценарий не е особено приятен. Не е приятно да има 2 партии, които да се състезават за турското население. В Македония го живеят това и не е приятно", смята Симеонов.

Според него не е голяма частта от населението у нас, която очаква радикална протурска партия, но пък тя би намерила плодородна почва в светлината на новите амбиции на Турция.

След дни, седмици и години ще разберем дали ДПС се разцепва - нещо, което и самата Турция адмирира, или пък ще се върви към маргинализация на г-н Местан, каза политологът.

Той се съгласи с твърдението, че ДПС е основният властови център в страната и че в това няма нищо ново, макар Бойко Борисов енергично да го отрича. Той обърна внимание на това, че нарасналите външнополитически амбиции на Русия и тези на югоизточната ни съседка ще се срещнат на наша територия.

Бойко Борисов търси баланс и се държи като арбитър, подчерта Симеонов. На въпрос дали Борисов е избрал от отлюспващите се фракции в движението тази около Делян Пеевски и Ахмед Доган, той каза

Дали Бойко Борисов е избрал Пеевски или Бойко Борисов просто няма как да не избере Пеевски, е чисто риторичен въпрос. Струва ми се, че съществуват политически зависимости - така изглежда. Нито ДПС, нито г-н Борисов са имали особено остър тон един към друг.

Относно предстоящите президентски избори той прогнозира, че Борисов все още няма кандидат и не очаква от него да прогнозира 2-3 хода напред.

Той не е стратег, той е много добър инстинктивен тактик. Още повече, ако издигне рано кандидат, той може да бъде отстрелян.... Кой, кой, кой - той взема най-рейтинговия, прогнозира Симеонов.

На забележката, че в момент с най-висок рейтинг е Петър Москов, той отговори с усмивка, че всичко си представя.

2015 г. ни научи, че нищо не даденост. Ето дори - Европейският съюз. Едно е сигурно - 2016-а ще бъде в пъти по-интересна от 2015-а, завърши Симеонов.