Дясноконсервативният полски президент Анджей Дуда разкритикува днес остро план на Германия и Русия да увеличат капацитета на подводния газопровод „Северен поток“, който ги свързва пряко по дъното на Балтийско море и и заобикаля Украйна като транзитна страна.

„Ние не сме съгласни са тази инвестиция. Тя няма нищо общо с икономиката. Това е инвестиция от политически характер“, каза той  за проекта „Северен поток - 2“ на съвместна пресконференция със сънародника си Доналд Туск, председател на Европейския съвет и бивш полски министър-председател.

„Той (Северен поток – 2“ б.а.) противоречи на европейското право, защото подкопава европейската солидарност. Ще повдигнем тези въпроси на европейско ниво, защото искаме да изложим истински аргументи, правни аргументи“, добави Дуда.

Европейската комисия обяви по-рано, че ще провери дали „Северен поток – 2“ е съвместим с енергийното законодателство на ЕС. Проектът се натъкна на ожесточена съпротива от централноевропейските страни – Полша, Чехия, Словакия, Унгария – както и от балтийските републики, защото цели да изолира Украйна, през която сега централноевропейците получават руския газ.

България, Румъния и Словения отказаха да се присъединят към централноевропейците срещу „Северен поток – 2“. Министър-председателят Бойко Борисов обоснова позицията на нашата страна със специфичен национален интерес – „Северен поток – 2“ с нищо не пречи на България, стига Европа за помогне да бъде възстановена работата по заместител на спрения „Южен поток“, сега обозначаван като газов хъб „Балкан“.

Изказвайки се по отделна тема, Туск заяви, че „не ентусиазиран“ от наблюдението, под което Европейската комисия постави миналата седмица страната му, след промени, предприети от новото евроскептично правителство в Конституционния съд и в медийното законодателство.

Туск, който председателства срещите на върха на ЕС, каза, че не се съмнява в добрите намерения на Брюксел, но мисли, че той е можел да използва други средства спрямо Полша.