България не бърза да обяви своята кандидатура за генерален секретар на ООН по тактически съображения, каза днес външният министър Даниел Митов.

"Ранното обявяване на кандидатура... много често може ... да създаде условия за атакуване на българската кандидатура. Така че тук има и тактически съображения", каза той пред журналисти след Съвет на министрите на външните работи в Брюксел.

Преди Външно министерство "други важни институции" трябва да решат кой ще е българският кандидат каза Митов - очевидно визирайки правителството и парламента.

"Иначе от наша страна българската кандидатура ще бъде защитена по максимално добрия начин с всички ресурси, с които разполагаме и с целия потенциал, който имаме", каза Митов. "Българското външно министерство ще положи всички усилия, ще вложи целия си ресурс за защита на българската кандидатура за генерален секретар на ООН без значение коя е тази номинация".

Крайният срок за обявяването на кандидатурите е през март, каза Митов. Засега за поста се спрягат две български имена - на Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО - организацията на ООН за образование, наука и култура и на Кристалина Георгиева, която е заместник-председателка на Европейската комисия.

Очаква се 15-членният Съвет за сигурност на ООН до септември догодина да номинира следващия генерален секретар на организацията, който ще поеме поста от корееца Бан Ки-мун. След това номинираният трябва да получи одобрението от Общото събрание на ООН, в което са представени 193-те страни в организацията. Досега на тази позиция не е имало жена и представител на Източна Европа, след като досегашните генерални секретари са идвали от Западна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка.

Като други кандидати се споменават Весна Пусич, външна министърка на Хърватия, бившият президент на Словения Данило Турк, външният министър на Словакия Мирослав Лайчак.

Какво друго каза Митов вижте тук.