Григор Димитров приключи с участието си на Откритото първенство на Австралия, след като в третия кръг загуби от световния номер 3 Роджър Федерер с 1:3 сета (4:6, 6:3, 1:6, 4:6). Това бе пети сблъсък между Маестрото и първата ни ракета, като Григор все още е в търсене на първи успех.

Днес мачът изобилстваше от спадове и възходи от страна и на двамата тенисисти. Качеството на играта не бе толкова вискоко, колкото в двубоя им преди две седмици в Бризбейн. Григор изглеждаше пренавит, а Федерер се стараеше да играе максимално пестеливо, за да съхрани сили за втората седмица на турнира.

Първият сет се реши от пробив в седмия гейм. С бекхенд уинър по правата Федерер стигна до 15:40, а след втори сервис атакува на мрежата и проби. До края Димитров не успя да върне изоставането и загуби откриващата част с 4:6.

Във втория сет Григор показа много по-ефективна и разнообразна игра. Сервисът му заработи, а ретурът създаваше сериозни проблеми за швейцареца. Притиснат от агресивната игра, Федерер започна да греши все по-често. В четвъртия гейм допусна две непредизвикани неточности, а след двойна грешка сдаде подаването си. Това бе достатъчно за хасковлията да изравни сетовете.

Но вместо да продължи възходящата линия на игра, Гришо претърпя пълен крах в следващия сет. Статистиката е показателна - той реализира едва три печеливши удара в сета, за сметка на 9 непредизвикани грешки, допусна две двойни грешки, а успеваемостта на първи сервис падна на 56 %. Маестрото му отпусна само един гейм и затвори частта за точно 27 минути.

Четвъртата част, която се оказа и последна, отново не предложи игра на много високо ниво. Тенисистът ни бе пробит за 2:4, а до края нямаше съпротивителни сили, с които да се върне в мача.

Очаквайте подробности.