Малко повече от 6 месеца преди олимпийските игри в Рио де Жанейро, някои си броят квотите, други са още по-смели и вече мислят за медалите. Ние не сме и от двете категории щото квотите са малко, а за отличия ще се разчита на Господ.

Домакините на игрите май имат по-големи проблеми и от нас, тъй като още са доникъде с организацията и подготовката на града си за най-голямото спортно събитие.

През август ви информирахме пред какво са изправени спортистите и организаторите година преди форума (виж тук). Оказва се, че не са напреднали много половин година по-късно. Изоставането и гафовете са навсякъде. Дори в инфраструктурата.

Домакините трябваше да удържат метрото с 16 километра, за да свържат центъра на града и олимпийския парк. Отсечката трябва да обслужва 300 000 туристи и жители на града всеки ден по време на игрите. Проблемът е, че трябва да се дадат едни 247 милиона долара допълнително.

Държавата обаче се тресе от скандали и обвинения за корупция, а президентът Дилма Русеф отбива атаки отвсякъде. Това също пречи на нормалните процеси и всичко в момента е под знака на "пари нема - действайте". Тези дни стана ясно, че отсечката може да не стане готова до 5 август, когато е откриването. Няма план "Б".

Като стана въпрос за корупция и проблеми на политическо и държавно ниво, подготовката на олимпиадата досъсипа Бразилия. Ако за световното по футбол все пак всичко можеше да се замаже с голямата страст на един народ, този път нещата наистина излязоха от контрол.

Бюджетът на игрите достигна 5,9 милиарда долара - с 25 процента повече от планираното. А приходите ще бъдат по-малко по две причини. Феновете не са толкова много. И самото събитие продължава малко повече от две седмици, докато мондиалът е 40 дни.

Местните нямат голям интерес към форума. До 31 декември миналата година са продадени едва 50 процента от предвидените за "кариоките" билети. А на това перо се разчита много. Дори и потенциални фенове са готови да бойкотират събитието като зрители, недоволни от начина, по който икономиката бе съсипана в последните години. А бе тръгнала нагоре по време на глобалната рецесия. Джобовете на хората обаче олекнаха и на тях все по-малко им пука да викат за "селесао" в иначе атрактивни турнири като баскетбол, волейбол, футбол и всичко останало.

Вече бяха направени някои съкращения и орязвания, за да може да се овладеят огромните харчове, но "кацата" отдавна е пробита.

Висят със страшна сила и други проблеми. Като например вирусите и бактериите в Рио и във водата наоколо. Организаторите нямат отговор как да се справят. Всичко започна от покъртителни гледки за цели пасажи измряла риба в Гуанабара Бей и лагуната Родриго де Фрейташ. Много спортисти в гребните спортове и ветроходството почнаха да се готвят там още преди две лета и някои от тях се разболяха. Нивото на вируси във водата било в пъти над допустимото, според "Уолстрийт джърнъл".

А вирусите са си спретнали карнавал и във въздуха. Тропическа треска и още два щама върлуват в щата Рио де Жанейро. Твърди се, че от миналата година има регистрирани 1,5 милиона болни, а в 3200 случая вирусите "Зика" и "Чикунгуниа" са причинили тежки последствия на жертвите си. В някои случаи - нелечими.

Няма достатъчно хотели, някои туристи наемат стаи в опасните фавели (гета). Факторът престъпност също не е за пренебрегване, тъй като за две години - след световното, положението в Бразилия само се влоши.

И ако мондиалът не се превърна в грандиозен провал (като изключим десетките жертви по обектите и отрицателния баланс в парите), този път Страната на кафето може наистина да се изложи. Тя и без това причини на народа си куп страдания.