Не, няма грешка, така е. Наистина в света има държава, в която средната продължителност на живота се е удължила с над 23 години и то от 1994 година насам.

Това е съвсем официална статистика, която подредена в табличен вид на пръв поглед изглежда шокиращо и дори мистично - дали накрая не са открили отварата за вечен живот?

Всъщност обяснението е далеч от алхимията. Не е свързано и със способностите на шаманите на централноафриканските племена да правят магии, въпреки че се намира близо до тях.

Не се чудете повече - държавата е Руанда. Намира се почти в средата на Африка и е много бедна, въпреки че напоследък това се променя. С бързи темпове, но от изключително ниска база.

За увеличаването на средната продължителност на живота в африканската страна наистина няма чудо. Просто до преди 20 години там се водеше кръвопролитен конфликт между племената хуту и тутси. Затова през 1994 година средната продължителност на живота в Руанда бе най-ниската в света - едва 36 години.

Сега освен, че животът на хората в страната се удължава, страната бележи и впечатляващ ръст на икономиката. През последните десет години увеличаването на БВП всяка година е в рамките на 8-10 процента. Темпо, което съперничи на китайското чудо. Още повече, че говорим за държава, която само преди 20 години бе застлана със стотици хиляди трупове.

Много от запознатите с руандийските реалности анализатори са категорични, че положителните промени в страната са свързани с името на Пол Кагаме, който управлява държавата от 2000 г. насам. Някои го наричат пратен от бога ангел, за други е класически африкански диктатор, а трети го наричат изпълнителен директор на "Руанда Inc". И всичко това до голяма степен е вярно. Още повече, че съвсем наскоро Кагаме обяви, че през 2017 г. ще се кандидатира за трети президентски мандат, което разгневи Държавния департамент на САЩ. Във Вашингтон нямат никакво съмнение, че Кагаме ще бъде избран и че това ще го бетонира на власт до 2024 г. А това според САЩ не е в интерес на все още крехката руандийска демокрация.

Иначе по времето на Кагаме в Руанда бяха открити стотици училища (б. ред. - в страната 42% от населението е на възраст под 14 години, а средната възраст е 18 г. У нас е над 41 г.)  Президентът на африканската държава смята, че най-важни са инвестициите в инфраструктура и в държавата в момента се строят ударно магистрали и оптични комуникационни линии.

В същото време на фона на общото корупционно блато, в което е затънал африканският континент, Руанда заема твърде престижното 55-о място в света по индекса на корупцията в класацията на "Прозрачност без граници". България е доста по-назад - на 69-о място.

И още нещо за диктатора Кагаме - от всичките министри е поискал точно разписани цели и срокове за постигането им и който не успее с реформите, естествено, отлита от правителството в столицата Кигали.

Това не е всичко. Ето още факти:

В страната са забранени найлоновите торбички.

През 2000 г. властите в Руанда приеха стратегия наречена "Визия 2020", която цели да превърне слаборазвитата аграрна страна в среднозначима икономика, фокусирана върху услугите. Основната част от задачите вече са постигнати.

"Умуганда" е орган за обществено полезен труд, в който участват всички хора от 18 до 65 г. в страната. Задълженията към угандийската държава се полагат в последната неделя от всеки месец от 8 до 11 часа сутринта. Занимават се с облагородяване на градската среда, строителство на училища и обществени сгради.

В Уганда мъжете и жените са напълно равноправни, което е твърде нетипично за Африка. 60 процента от депутатите в парламента в Кигали са жени. По този показател държавата заема първо място в света.