Преносът на лични данни между Европа и САЩ може да бъде затруднен в идните дни, след като преговорите по споразумение за това не постигнаха резултат до крайния срок днес, съобщи Европейската комисия. Съдът на ЕС отмени миналата година сегашната правна рамка за обмен на лични данни между ЕС и САЩ известна като "Сигурно пристанище" (Safe Harbour) поради опасения за масово шпиониране на граждани в интернет и за злоупотреби с поверителната им информация.

Европейската комисия (ЕК) и американската администрация си дадоха срок до края на януари да договорят ново споразумение, но не успяха. "Имаше конструктивни, но трудни разговори през уикенда. Работата продължава, още нямаме резултат, но Комисията работи денонощно, за да стигнем до сделка", каза говорител на ЕК. Еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова трябва да докладва пред Европейския парламент в Страсбург по темата по-късно днес.

Обменът на данни има в различни области - транснационалните компании споделят лични данни за своя персонал от двете страни на Атлантика. Потребителите попълват лични данни, когато плащат с кредитни карти в онлайн търговията или при резервация на билети за пътуване. Търсачката "Гугъл" и социалната мрежа "Фейсбук" масово натрупват и анализират лични данни на потребители с рекламни цели.

Европейското законодателство забранява да бъде споделяна информация на граждани на ЕС със страни, където стандартите за опазване на личните данни са по-ниски. Сред тези държави са и САЩ. Европейските национални регулатори в тази област се събират в Брюксел във вторник и в сряда, за да решат какво да правят в отсъствието на досегашното споразумение. Не е изключено част от обменът на данни да бъде ограничен. Възможно е да се използват задължителни корпоративни правила за опазване на поверителността на информацията.

Критиките срещу "Сигурно пристанище" започнаха след разкритията за масов шпионаж срещу граждани в САЩ през 2013 година. В решението си от октомври м.г. Съдът на ЕС посочи, че системата "Сигурно пристанище" не задължава американските фирми да се съобразяват с европейските ограничения в използването на личните данни, че неограничена част от тях могат да бъдат използвани не за целите, за които са споделени и че САЩ не гарантират правна защита на собствениците им в случаи на злоупотреба.